Повишеното кръвно налягане остава водещ фактор, допринасящ за смъртността и

...
Повишеното кръвно налягане остава водещ фактор, допринасящ за смъртността и
Коментари Харесай

Кардиолог: В хранителните продукти има прекомерно много сол

Повишеното кръвно налягане остава водещ фактор, способствуващ за смъртността и преждевременното развиване на голям брой болести в международен мащаб. Хипертонията предизвиква над 50% от случаите на сърдечни болести, инсулт и сърдечна непълнота.

" Сърдечно-съдовите болести не престават, а по нашите географски ширини са водеща причина за голям брой нехубави събития, които се случват. Разумно е човек да знае стойностите си на артериалното налягане. Малко ни убягва цялото това нещо. В множеството случаи се оказва, че им е обявено за високото налягане. Това значи, че от тук нататък доста неща би трябвало да се трансформират. Трябва да се одобри фактът, че това е едно многолико заболяване и то не минава. Това е нещо, с което ще би трябвало да се научим да живеем ", съобщи кардиологът проф. Арман Постаджиян в студиото на " България заран ".

Според него можем да добием визия за междинните стойности на кръвното си налягане като го мерим два пъти дневно в интервал от седмица.

" Кръвното е една променлива. Ако разберем това, ще можем по-спокойно да възприемем стойностите. Вярвам в инструмента, наименуван домашно премерване на артериалното налягане в отсъствието на медицински експерт. В рамките на едноседмичен интервал по 2 пъти на ден, с цел да добием визия какво е, какви са междинните стойности. Апаратите, които са с маншета в ръката, се предлагат. Тези часовници за ръката сигурно са бъдещето, само че не и сегашното на вярното премерване, тъй като има доста грешки. На хората, които одобряват предикамент, е доста потребно преди да отидат на доктор ", добави проф. Постаджиян за

Проблемът с кръвното налягане е постоянно неглижиран и по-често срещан при мъжете, означи кардиологът.

" Със сигурност възрастта е фактор. Факт е, че това, което следим в нашата страна, е едно подмладяване от 40-50 години и то най-вече мъжкият пол. Това е мъжко заболяване. Много постоянно това се неглижира като проблем и след това се учудваме от резултатите. Има лекарства, които независимо и в композиция контролират положението ", разяснява гостът.

Проф. Постаджиян е на мнение, че е добре да сме физически дейни, както и да заобикаляме солта в храната.

" Имаме самодейност да има стойности за премерване на артериалното налягане у дома. Обучението на вярно премерване също е значимо. Никога няма да сбъркаме, в случай че кажем неприятна дума за солта. В питателните артикули има прекалено доста сол. Категорично най-практичният съвет е това, както и да разтеглим физическата си интензивност ", добави той.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР