Повишеното кръвно налягане остава водещ фактор, допринасящ за смъртността и

...
Повишеното кръвно налягане остава водещ фактор, допринасящ за смъртността и
Коментари Харесай

Кардиолог предупреди: В хранителните продукти има прекомерно много сол, трябва да се внимава

Повишеното кръвно налягане остава водещ фактор, способствуващ за смъртността и преждевременното развиване на голям брой болести в международен мащаб. Хипертонията предизвиква над 50% от случаите на сърдечни болести, инсулт и сърдечна непълнота.

" Сърдечно-съдовите болести не престават, а по нашите географски ширини са водеща причина за голям брой нехубави събития, които се случват. Разумно е човек да знае стойностите си на артериалното налягане. Малко ни убягва цялото това нещо. В множеството случаи се оказва, че им е обявено за високото налягане. Това значи, че от тук нататък доста неща би трябвало да се трансформират. Трябва да се одобри фактът, че това е едно многолико заболяване и то не минава. Това е нещо, с което ще би трябвало да се научим да живеем ", заяви кардиологът проф. Арман Постаджиян.

Според него можем да добием визия за междинните стойности на кръвното си налягане като го мерим два пъти дневно в интервал от седмица.

" Кръвното е една променлива. Ако разберем това, ще можем по-спокойно да възприемем стойностите. Вярвам в инструмента, наименуван домашно премерване на артериалното налягане в отсъствието на медицински експерт. В рамките на едноседмичен интервал по 2 пъти на ден, с цел да добием визия какво е, какви са междинните стойности. Апаратите, които са с маншета в ръката, се предлагат. Тези часовници за ръката сигурно са бъдещето, само че не и сегашното на вярното премерване, тъй като има доста грешки. На хората, които одобряват предикамент, е доста потребно преди да отидат на доктор ", допълни проф. Постаджиян за Bulgaria ON AIR.

Проблемът с кръвното налягане е постоянно неглижиран и по-често срещан при мъжете, означи кардиологът.

" Със сигурност възрастта е фактор. Факт е, че това, което следим в нашата страна, е едно подмладяване от 40-50 години и то най-вече мъжкият пол. Това е мъжко заболяване. Много постоянно това се неглижира като проблем и след това се учудваме от резултатите. Има лекарства, които независимо и в композиция контролират положението ", разяснява гостът.

Проф. Постаджиян е на мнение, че е добре да сме физически дейни, както и да заобикаляме солта в храната.

" Имаме самодейност да има стойности за премерване на артериалното налягане у дома. Обучението на вярно премерване също е значимо. Никога няма да сбъркаме, в случай че кажем неприятна дума за солта. В питателните артикули има прекалено доста сол. Категорично най-практичният съвет е това, както и да разтеглим физическата си интензивност ", добави той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР