Повелителят на числата, както често е наричан Лъчезар Томов, получи

...
Повелителят на числата, както често е наричан Лъчезар Томов, получи
Коментари Харесай

Гениален четвъртокласник от Бургас стана настойник на сърничка

„ Повелителят на числата ”, както постоянно е именуван Лъчезар Томов, получи специфичен подарък за Коледа дни преди Рождество Христово

Четвъртокласникът Лъчезар Томов от Бургас, който е най-малкият медалист по математика в света, стана първото дете-попечител на сърничка, която имаше достойнството и да кръсти. За дребната си другарка от бургаския зоопарк той избра името Питагора, а пред Euronews България изясни, че я е кръстил на древногръцки математик и мъдрец Питагор.

Момчето, което завоюва олимпийската и международна купа по математика още до момента в който беше в детската градина, към този момент има свои авторски задания в математически алманах, а името му е отпечатано в международните статистики на деца с изчерпателен разум, разкри кореспондентът Елена Танева. 

Лъчо споделя, че повече харесва геометрията от алгебрата, а също обича да сформира свои уравнения, прибавя тя.

Гениален четвъртокласник споделя, че обича да върви в бургаския зоопарк, където с изключение на да взема решение занимателни задания, да прекарва време и със любопитната сърничка. Математиката и всички надпревари той дефинира само като развлечение. 

„ Не, че е мъчно, то всички надпревари за мен са еднообразно комплицирани. Да, дават по един лист и ние решаваме задания. Те са лесни “, споделя Лъчезар Томов. 

„ Повелителят на числата ”, както постоянно е именуван от родители и съученици в Бургас, получи и различен специфичен подарък за Коледа дни преди Рождество Христово – 3D пъзел от учебното настоятелство. Поощрителна премия за стотиците медали и оценки, които досега са тъкмо 149 на брой.

„ Последните му достижения в „ математика без граници ” – още веднъж златен медалист, в над 24 страни, освен Европа, само че и света. Може би над 78 хиляди участника бяха. Това доста ни радва, това издига престижа на учебното заведение “, сподели пред Euronews България шеф на ОУ „ Васил Априлов ” Бургас Марияна Стефанова.

„ Всъщност гениалният математик има изключителна математическа мисъл и логичност при решение на задания. Още на 6 годинки печели Международната олимпиада по математика в Тайланд, а по-късно редица интернационалните, международни, европейски и национални шампионати по математика “, прибавя Елена Танева. 

Математиката за него е развлечение, наслаждение и метод да си почине, сподели пък класният началник на Лъчезар Станка Александрова.

Заради невероятната си математическа мисъл Лъчко бързо става лауреат и фондация „ Шанс за децата и природата на България ”.

„ Той беше първи клас, само че още след първия път установихме, че мястото му е в групата за 2-ри клас. И действително оттогава, четири години към този момент той се образова изпреварващо. При нас той една година върви напред “, споделя Пепа Николова - пиар на Фондация „ Шанс за децата и природата на България “.

„ Още като 2-3 годишен се приспиваше с преброяване на цифрите от 1 до 100. Гледаше даже клипчета в интернет клипчета, които бяха свързани с математиката, с фигури, с числа, постоянно това го е влечало “, споделя татко на Лъчезар - Георги Томов. 

„ Като беше на 2 години и половина доста бързо научи на един пъзел цифрите и по-късно бързо стартира и да счита. И на 4 години към този момент смяташе трицифрени цифри, събираше “, прибавя майката на вундеркинда Нели Томова.

Скромният математик аставник на сърничката Питагора споделя, че когато порасне, желае да стане инженер или проектант. Мечтае да има и огромни достижения в математиката.
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР