Повечето от нас са чували поговорката, силно известна сред англоговорящите:

...
Повечето от нас са чували поговорката, силно известна сред англоговорящите:
Коментари Харесай

Можем ли да ядем от този плод преди лягане?

Повечето от нас са чували поговорката, мощно известна измежду англоговорящите: „ Една ябълка дневно държи доктора надалеч от мен “. Предвид стимулиращите свойства на ябълките, доста хора се чудят дали могат да хапнат една ябълка преди да се запътят към леглото вечер.

Тези необятно публикувани по нашите географски ширини плодове са страхотна закуска, когато сте гладни, и са измежду най-консумираните плодове в международен мащаб.

Това се дължи основно на сезонната им наличност, само че също по този начин са вкусни и разнородни. Специфични съставни елементи, открити в ябълките, в това число мелатонин, калий и въглехидрати, могат да повлияят на качеството на съня, сочат проучвания.

Хранителни обстоятелства за ябълките

В 100 грама сурова, необелена ябълка има:

Калории: 52

Въглехидрати: 13.8 грама

Захар: 10.4 грама

Фибри: 2.4 грама

Протеин: 0.3 грама

Мазнини: 0.2 грама

Витамин С: 8% от дневната стойност (DV)

Калий: 3% от DV

Магнезий: 1% от DV

Ползите от яденето на ябълки преди лягане

Въглехидрати

Проучване сподели, че потреблението на богата на въглехидрати храна с висок гликемичен показател (GI) преди лягане може да увеличи равнищата на триптофан, което усилва мелатонина и серотонина. Тези хормони спомагат за поощряване на началото на съня.

Мелатонин

Важен мотор за положителния нощен сън е мелатонинът. Мозъкът ви създава мелатонин естествено, когато стартира да се стъмва. Той оказва помощ да отпуснете тялото, като ви кара да се чувствате сънливи в подготовка за нощен сън.

Мелатонинът може да бъде набавен и посредством хранителни източници и добавки. Проучване демонстрира, че наличието на мелатонин в ябълките може да варира доста - от почти 0.86 нанограма (ng) до 148.11 ng на грам, според от сорта.

Витамин С

Витамин С е антиоксидант. Антиоксидантите поддържат здравето, като се борят със свободните радикали в тялото, които могат да доведат до увреждане на клетките в огромни количества. Изследванията демонстрират, че възпалението и оксидативният стрес, възникващ когато имате прекомерно висока централизация на свободни радикали, може да навреди на продължителността на съня.

Калий

Ябълките съдържат дребни количества от минерала калий. Изследванията демонстрират, че незадоволителните равнища на калий в организма могат да допринесат за унесеност и отмалялост денем. Количеството калий в ябълките не е доста, само че въпреки всичко може да бъде в помощ за положителния нощен сън.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР