Повече от 220 цивилни, включително най-малко 56 деца, са били

...
Повече от 220 цивилни, включително най-малко 56 деца, са били
Коментари Харесай

Армията на Буркина Фасо е избила 223 цивилни през февруари

Повече от 220 цивилни, в това число минимум 56 деца, са били избити от военните на Буркина Фасо за един ден тази година, заяви в долкад неправителствената организация Human Rights Watch (HRW), представена от BBC.

При офанзивите на 25 февруари армията умъртви 179 души в село Соро и 44 други в близкото село Нондин, откри следствие на HRW.

HRW назова всеобщите убийства " измежду най-лошите произшествия на армейско принуждение " в страната от близо десетилетие.

Властите на Буркина Фасо не са коментирали отчета.

Миналия месец прокурорът Али Бенджамин Кулибали прикани очевидци да разпознават групата зад всеобщите убийства. Той уточни, че предварителните жертви са 170.

Местни поданици, оживели след офанзивата, споделиха на HRW, че боен ескорт с над 100 бойци се е спуснал в село Нондин , към 30 минути откакто ислямистки бойци са минали наоколо.

Войниците ходели от врата на врата, гонейки жителите от домовете им.

" След това събраха хората на групи, преди да открият огън по тях " , се прибавя в отчета, базирайки се на разкази на очевидци и оживели.

Час по късно те пристигнали в Соро, друго село на към 5 километра, където също събрали локалните в групи и разкрили огън по тях.

И в двете села бойците са стреляли и по хора, които се опитвали да се скрият или да избягат, споделиха очевидци.

Смята се, че всеобщите убийства са възмездие от страна на военните , които обвиниха местните в подкрепяне на въоръжени ислямистки бойци.

Убийствата последваха офанзива на ислямистки бойци против близкия боен лагер на хунтата в северната провинция Ятенга.

Преди стрелбата бойците са обвинили жителите, че не са им сътрудничили и не са ги уведомили за придвижванията на ислямистките бойци, каза един оживял.

" Кланетата в селата Нондин и Соро са единствено последните от редица всеобщи убийства на цивилни от военните на Буркина Фасо в техните интервенции за битка с бунтовниците ", сподели Тирана Хасан, изпълнителен шеф на Human Rights Watch.

Страната Сахел се ръководи от военна хунта , която завзе властта с прелом през 2022 година, обещавайки да постави завършек на протеста.

Насилието обаче продължава да ескалира, като повече от е дна трета от Буркина Фасо се управлява от джихадистки групи.

Международни и правозащитни групи, в това число Европейския съюз и Организация на обединените нации, упрекнаха Буркина Фасо в съществени нарушавания на правата на човек а в битката си против бунтовниците, в това число безразборни убийства и насилствени дейности срещу десетки цивилни.
 Сахел – спорове, преврати и миграционни бомби
Сахел – спорове, преврати и миграционни бомби

В духа на тогавашните марксистки обичаи и тук Русия работи с стратегия най-малко и стратегия най-много.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР