Повече от 200 папагала са паднали парализирани от небето през

...
Повече от 200 папагала са паднали парализирани от небето през
Коментари Харесай

Мистерия: Стотици парализирани папагали падат от небето в Австралия

П овече от 200 папагала са паднали парализирани от небето през последната седмица, което кара учените да изпаднат в неразбиране.

Дъговидните лорикети са паднали от небето над Нов Южен Уелс в Австралия. Птиците са били избавени и отведени за лекуване. Установено е, че пъстрите папагали страдат от мистериозното заболяване - синдром на парализата на лорикетите (LPS). Причината за болестта не е ясна за учените.  

Както подсказва името, LPS предизвиква парализа на птиците, които падат от небето, защото губят способността си да летят. Причината за болестта е незнайна, като откриватели от Университета в Сидни не са съумели да открият патоген или токсин от околната среда, който да го предизвиква. 

Изглежда, че заболяването визира птиците единствено през топлите месеци в Австралия, сред октомври и юни, като максимален брой птици са наранени през месеците декември, януари и февруари. През този интервал хиляди от птиците са взети под настойчивост, с цел да бъдат възобновени, което може да се окаже натоварен и дълготраен развой. 

" Голяма част от тях не съумяват да се оправят, тъй като когато идват, са с малко тегло, недохранени и доста заболели ", споделя Робин Грей, координатор в долината Кларънс към Службата за информация, избавяне и обучение за дивата природа (WIRES), пред локалната новинарска работа ABC North Coast. В момента тя се грижи за над 80 от лорикетите, а преди четири години през лятото е изгубила 1500 от птиците поради това положение. 

“Mystery As Hundreds of Paralyzed Parrots Drop From the Sky ”

Article:
— Brian Roemmele (@BrianRoemmele)
" Имаме професори в Сидни, в зоологическата градина в Къръмбин и Австралия, в университета в Сидни, които ги тестват и никой не може да даде финален отговор ", споделя тя. 

Заболяването е открито за първи път през 2010 година и наподобява визира единствено птиците сред градовете Бъндабърг в Куинсланд и Графтън в Нов Южен Уелс, на 683 километра на юг. 

Първоначално се считало, че заболяването може да се дължи на яденето на прекалено много манго, което провокира пиене от ферментиращите захари в плода и кората му.  

" Извършихме проби за алкохол и не открихме никакъв алкохол в организма им, а признаците, които следим, не подхождат на алкохолно отравяне. Това е забележителен проблем и рецесия в региона на хуманното отношение към животните. Тези животни страдат извънредно, преди да умрат или да бъдат убити от котка или опосум, който ги открие ", споделя пред ABC Дейвид Фален, професор по опазване на здравето и запазване на дивата природа в Университета в Сидни, който работи по плана " Синдром на парализата на лорикетите ".  

More than 200 birds with Lorikeet Paralysis Syndrome have been taken in by wildlife carers around Grafton as researchers call on citizen scientists to help find the cause.
— ABC News (@abcnews)
Учените считат, че положението може да е провокирано от вещество, което е пръскано върху плодовете. 

" Възможно е плодовете да са напръскани по нехайство или съзнателно с пестицид или фунгицид ", подозира Фален. 

Всички сегашни проби за съществуване на пестициди и фунгициди върху плодовете обаче не са разкрили нищо. 

Според други теории заболяването се предизвиква от токсин, който се образува в даден тип плод, защото той узрява единствено през характерен интервал от годината.  

The Mystery of Australia's Paralyzed Parrots via
— Patricia Farrell, Ph.D. (@drpatfarrell)
" Не всички плодове, които те ядат, са безусловно токсични, тъй че може да става въпрос за токсин, който се образува в тях, евентуално тъй като плодът се разгражда ", споделя Фален.

" Все още считаме, че може да има някакви отрови, които не сме изследвали, и това ще бъде фокусът на нашето следствие тази година ", добавя той. 

За да проучат в допълнение дали това е по този начин, откривателите от плана " Синдром на парализата при лорикетите " желаят от обществеността да им заяви с какво се хранят птиците в природата, ако са разкрили нови източници на храна след рискови метеорологични събития или други фактори.  

Още по-интригуващо е, че LPS наподобява е обвързван с други мистериозни положения при типове, които не са птици, като летящите лисици, известни още като плодови прилепи.  

" Това се случва сега и при летящите лисици, а те са скъп тип за нас за опрашването на растенията, разпространяването на семена и поддържането на тропическите гори, тъй че желаеме да се опитаме да защитим и тях ", споделя Фален.

" Не знаем и какви други типове могат да бъдат податливи на това, или дали това може да бъде проблем, който даже да окаже въздействие върху хората ", добавя той.  

Sydney Rainbow Lorikeets.

Some photos and video taken this morning and this afternoon.

The family is all happy. The chick was here on his own this afternoon.

Hope he gets home OK.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР