Постоянното население на Мелник е около 240 души. Градчето се

...
Постоянното население на Мелник е около 240 души. Градчето се
Коментари Харесай

Мелник, където автентичността и магията се сливат в едно

 Мелник

Постоянното население на Мелник е към 240 души. Градчето се намира в Югозападна България, на 181 км. разстояние от София, на към 100 км. от ски-курорта Банско и на към 25 км. от границата ни с Гърция.

Само на 7 км. източно от град Мелник се намира духовния център на Пиринския край – Роженският манастир „ Рождество Богородично “.

 

 

Мелник, обединил достоверността, античността и магията на Величествена България

Ако от дълго време мечтаете да посетите това китно градче, което има една улица, е не се колебайте повече. Елате в Мелник и насладете сетивата си, заредете телата си с положителна сила, извираща като извор в тази част на България.

Благодарение на географското си състояние, нагънатите земни форми, сврян сред издигащите се към небесата скали, точно поради това тук се създава най-хубавото вино и мед. Медът е мощно лечителен, заради пъстрото многообразие от билки и дървета, които виреят по тези места.

Тук се „ прегръщат “ и потъват във магически „ танц “ средиземноморският и умереноконтиненталният климатичен пояс. Още един факт, в допълнение обогатяващ цветната палитра и атмосферата на най-малкото градче в България – Мелник.

 Мелник, където достоверността и магията се сливат в едно

Идвайки в Мелник, в действителност вие се намирате в музей навън. Богато олицетворяващ типично българската кухня, ресторантчета, механи, здания във Възрожденски жанр, винарни и мазета с опция за дегустация на класни виновност. Много са малко тези кътчета, където можете да изпитате същинска приятност, щом вкусите от обичайните български ястия, приготвени по остарели български предписания, поднесени с привкус на домакински уют.

Селище от този вид ще бъде високо оценено от феновете на тишината, уюта, уединението. В Мелник няма толкоз натоварен туристопоток, спрямо други места от нашата територия. Но това никога не го прави отегчителен или неприветлив за посетителите. Дори, в противен случай, локалното население са доста учтиви и гостоприемни, което е голям плюс в това отношение.

Прочутото Мелнишко вино…

Сухото алено вино, което ще се пропие във всяко ваше осезание и ще остави у вас незабравимо възприятие на приятност. Истински виновност има освен във Франция. Мелнишкото вино ще ви удиви със своят богат усет, мирис и магически послевкус.

В чест на хубавото мелнишко (световноизвестно) вино, при започване на месец февруари, в Мелник се организира обичаен фестивал, наименуван „ Златен грозд “.

Природният феномен – Мелнишките пирамиди

Мелнишките пирамиди – Ах, какъв шедьовър! Ах, какъв популярен и непостижим художник, същински вълшебник, е Майката Природа! Уникално знамение и създание на времето и ресурсите. Приели причудливи форми – гъби, игри, конуси, все фигури с връх ориентиран към небесната простор, обхванала като купол България. Естествени формирания с височина към 100 м. „ Игли “, по чиито върхове живеят растения и треви.

 Мелник, където достоверността и магията се сливат в едно

Щом сте тръгнали към Мелник, не забравяйте да си вземете комфортни облекла и обувки. Направете си пешеходна туристическа обиколка. Посетете Кордопуловата къща (къща-музей, с големи винарски мазета в основите. Това е най-голямата къща във Възрожденски жанр, освен в България, а и на целият Балкански полуостров). Пашовата къща, руините на средновековните църкви и несъмнено крепостта, от където изгледът стопира дъха, като че ли времето стопира да тече.

Всеки докоснал се до това китно кътче на България – Мелник, се обогатява със спомен нов, а всеки вкусил Мелнишко вино, се изпълва с обич.

Полезна информация за град Мелник:

Град Мелник, община Сандански, област Благоевград

Кордопуловата къща е обект под № 4 в листата на 100-те Национални туристически обекта.

*Препоръка: Носете си дребната брошура, с цел да ви слагат щемпел, че сте посетили мястото. В случай, че нямате такава, можете да си я закупите във всеки един от 100-те обекта.

Лятно работно време: 02.05-17.10 – 09:30-18:30.

Зимно работно време: 18.10 – 02.05 – 09:30-16:30 (почивни дни: понеделник и вторник).

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР