Постепенно се разплита кълбото от лъжи, с които повече от

...
Постепенно се разплита кълбото от лъжи, с които повече от
Коментари Харесай

Бюджетиране, здравеопазване и други психични отклонения

Постепенно се разплита кълбото от неистини, с които повече от 10 години ръководството на Бойко Борисов ни заглавикваше. Една от огромните лакърдии е за здравето на нацията. Трябва да признаем обаче, че то беше захвърлено в ръцете на търгашите надалеч преди ГЕРБ да се появи на политическия хоризонт.

По времето на Иван Костов беше признат Закон за лечебните заведения, по силата на който регионалните лечебни заведения бяха преобразувани в търговски сдружения и това започва здравния мор сред българите. Въпреки че през май 2001 година Конституционният съд разгласи тази промяна за противоконституционна, нито един от идващите шест Народното събрание (45-ото Народно заседание не влиза в сметката, тъй като няма за какво да влиза) не посмя да направи нещо по въпроса. 

И до момента в който болниците-търговци не престават да гледат към чекмеджето, а не към здравето на нацията, ГЕРБ ни успиваше с какви ли не дълготрайни актове и концепции. Като Националната стратегия за развиване " България 2020 ".

Почне ли човек да я чете, още на втората-третата страница ще стартира да си мисли за българите като за най-благоденстващите люде на планетата. Задържаме за малко вниманието си на целта „ Повишаване качеството и успеваемостта на здравните услуги ”. 

" Предвиждат се стабилизиране на здравноосигурителния модел и повишение финансовата автономия на здравния бранш, смяна в метода на финансиране на лечебните заведения, развиване на електронното опазване на здравето и телемедицинските услуги, усъвършенстване структурите на експертните лекарски комисии, възстановяване качествените характерности на човешките запаси в опазването на здравето и изключително в незабавната помощ.

Политиката на страната в региона на опазването на здравето цели възстановяване на достъпа до здравно обслужване за всички жители и повишение качеството на здравните услуги посредством непрестанен надзор и мониторинг. Предвидени са и стопански ефикасни ограничения за понижаване на съществени рискови за здравето фактори и възстановяване профилактиката на заболяванията ", написа там.

Истината за реализирането на всички " предвиждания " в програмата на ГЕРБ най-неочаквано беше изречена от Сметната палата - в отчет за успеваемостта на системата за психиатрично обслужване и по метод, нетърпящ никакви обструкции: психологичните разстройства измежду българите са на второ място като принос измежду боледуванията, измерени по индикатора „ Години живот в боледуване или неработоспособност ” .

Този извод е безусловно задоволителен на часа да пристъпим към каскада от ритуални всеобщи самоубийства, нали? Още повече, в случай че съдим по втория матистрален извод в отчета, нищо и никой не може да ни спре: 

" Все още не е построена ефикасна система на психиатричното обслужване, която да се основава на правилата на досегаемост на здравни услуги, координираност и непрекъснатост на грижите. Липсват условия за интегрирани грижи, ред за следене положението на всеки пациент, стратегии за лекуване, мониторинг на резултатите, предварителна защита за психологично здраве. А съществуващата система за психиатрично обслужване не е обезпечена финансово, с цел да действа дейно и да дава качество на обслужването... "

Ето такива неща разкрива Сметната палата. И популярност богу, макар че хубавичко логичност допуска сходно изследване да се прави от институции като Министерството на здравеопазването и Министерството на труда и обществените политики, чиито общ бюджет за 2021 година е единствено... 2.7 милиарда лв.. Очевидно обаче те са заети с други неща, та по тази причина се постанова Сметната палата да (им) пресмята какъв брой са лудите у нас, за какво са толкоз доста и кой по какъв начин се грижи за тях.

Браво на нас. Още можем!
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР