Посолството на Русия в България публикува изявление на говорителя на

...
Посолството на Русия в България публикува изявление на говорителя на
Коментари Харесай

Мария Захарова: В България бяха извършени поредни актове на вандализъм срещу паметници от общата ни история с тази страна

Посолството на Русия в България разгласява изказване на представителя на съветското външно министерство Мария Захарова по отношение на похищенията против съветски и руски монументи в България.

Ето какво гласи то:

Коментар на формалния представител на Министерство на външните работи на Русия М. Захарова за поругаването на съветски и руски монументи в България

В България бяха осъществени следващи актове на вандализъм против монументи от общата ни история с тази страна.

В нощта против 23 февруари т.г. съществено пострада Паметникът на Съветската войска в София. С очевидна убеденост, че този див номер, както се е случвало нееднократно, ще остане ненаказан, злодеят, който го е направил, демонстративно се съобщи на полицията.

В нощта против 4 март т.г. – след 145-та годишнина от Освобождението на България от османско робство вследствие на Руско-турската война от 1877-1878 година, която беше маркирана предходния ден – във Варна беше опозорен паметникът на посланика на Руската империя в Цариград през 1864-1877 година граф Н. П. Игнатиев, уважаван за огромните му заслуги за отбрана на българското население и възобновяване на държавността на България.

Жалко е, че сходни безчовечен прояви получават (и може би към този момент са придобили) систематичен темперамент в някои европейски страни, те са станали част от войната против съветските монументи, ориентирана към раздухване на русофобията и имитация на историята. А причинителите остават ненаказани.

В тази връзка няма по какъв начин да не се означи, че по време на упоменатите юбилейни тържества беше изработен опит да се остави в давност решаващата роля на Русия за избавянето на България от непознат терор. В това виждаме, с изключение на всичко друго, неуважение на личното си минало и на нашите жители – потомци на героичните опълченци, воювали един до друг с съветските бойци на Шипка и при Плевня.

Убедени сме, че сходна линия в никакъв случай няма да срещне благосклонности измежду родолюбивите българи, които откровено тачат и пазят както своята история, по този начин и традицията на другарство сред нашите нации. Това се удостоверява от отрупаните с цветя монументи на героите от Руско-турската война от 1877-1878 година във всички краища на страната, голям брой послания с думи на признателност от елементарни жители на България, получени от нашето посолство.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР