Последното желание на Ли Зехоу било да тества теорията си,

...
Последното желание на Ли Зехоу било да тества теорията си,
Коментари Харесай

В САЩ замразиха мозъка на известен китайски философ

Последното предпочитание на Ли Зехоу било да тества теорията си, като се " замрази за бъдещите генерации "
Мозъкът на изтъкнатия китайски учен и мъдрец Ли Зехоу е бил замразен в Съединени американски щати. Той е изискал мозъкът му да бъде непокътнат за " няколкостотин години ", с цел да тества своя доктрина, написа South China Morning Post.

Разкритието провокира неспокойствие измежду китайските интелектуалци през миналата седмица, като доста учени показаха потрес от нетрадиционните последни стремежи на Ли. Освен всичко друго те опонират на обичайна китайска просвета, която има наклонност да натъртва на запазването на целостта на труповете.

Работата на Ли има огромно въздействие върху китайските университетски среди през 80-те години на предишния век и той е необятно считан за водеща фигура в китайската хармония и философия.

По време на продемократичните демонстрации в Пекин през 1989 година Ли и 11 други учени разгласиха отворено писмо, съчувстващо на митингите. В резултат на това книгите му са неразрешени, а той емигрира в Съединени американски щати.

Ли за първи път разкри изненадващото си предпочитание в изявление от 2010 година за Southern People Weekly - демократично китайско списание със седалище в Гуанджоу.

" Няма да имам епитафия. Но ще оставя мозъка си заледен. Размразете го след 300 или 500 години ", сподели той пред изданието.

" Опитвам се да потвърдя дали културата въздейства на структурата на мозъка и дали е допустимо да намерят остатъци от китайската просвета в мозъка ми след няколкостотин години, с цел да потвърдя теорията си за джи диан (културно утаяване), добави Ли.

Според него излагането на човек на история и просвета може да остави своя отпечатък върху физическата конструкция на мозъка.

Според Ли " мозъкът му би трябвало да бъде непокътнат допустимо най-дълго, до момента в който науката не напредне задоволително, с цел да го изследва ".

Мозъкът на Ли е бил замразен от фондацията Alcor Life Extension в Съединени американски щати. Ученият следял развиването на мозъчните науки през целия си по-късен живот и се е надявал, че напредъкът в дисциплината ще помогне на философските проучвания.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР