Последният бос на Коза Ностра посочил името на наследника си

...
Последният бос на Коза Ностра посочил името на наследника си
Коментари Харесай

Коза Носта търси новия Кръстник

Последният необут на Коза Ностра показал името на наследника си преди да почине

Най-търсеният мафиотски необут в Италия -  Месина Денаро, който бе хванат през януари откакто се укриваше в продължение на 30 години, умря в ноща против 24.09.2023. Прякорът му бе U Siccu (Кльощавия), само че предпочиташе да го назовават Диаболик - на името на героя от италианските комикси, прочут с това, че незабавно и без страдание унищожава всеки, който се изпречи на пътя му. Той бе считан за последния същински необут на Коза ностра, за връзката сред сицилианската мафия и калабрийската Ндрангета, за пазителя на тайните на договарянията сред страната и мафията през 90-те години. След гибелта на Бернардо Провенцано през 2016 и на Салваторе (Тото) Риина през 2017, Месина Денаро е считан за неоспоримия " Капо ди тути капи " в италианската мафия. Диагностициран с рак на дебелеото черво, той претърпя интервенция, само че макар напъните не съумяха да го спасят.
-->
Независимо дали босът й е покосен от смъртоносна болест, разстрелян или арестуван от управляващите, " Коза Носта " бързо се преустойва и избира идващия Кръстник. Традицията в " Коза Ностра " постоянно се следва, тъй като няма време за дълги сбогувания. След като " столът се освободи ", няколко души се впускат в яростна борба за него.

" Целта на мафията постоянно е била една и съща: да разпознава новите водачи и управнически структури ", споделя след ареста на Месина прокурорът от Палермо Маурицио де Луча.

След като задържат Месина Денаро управляващите настояват, че Диаболик не е очаквал да бъде задържан след три десетилетия в неопределеност. Но в едно от скривалищата му в Кампобело ди Мадзара службите откриват мемоари, които назовават " наследството на мафията ". В тях Денаро е оставил инструкции за бъдещето на ъндърграунда в Италия. Акцентирал е върху концепцията си за основаването на нова федерация сред клановете и възкръсване на районна комисия в стила на остарялата " Купола ". Най-изненадващото е, че той показал наследника си. Името остава секретно към този момент. Предположенията са, че конкуренцията ще бъде сред остарели и нови фигури.
1. Дебелака
Първият хипотетичен претендент е Джовани Мотиси, прочут с прякора Дебелака - U Pacchiuni. Той е на 64 години, роден в Палермо. Криминалното му досие не е по никакъв начин оскъдно. Италианските служби разкриват, че като юноша Мотиси е бил един от най-доверените убийци на Тото Риина. Обвинен е за присъединяване в мафиотска организация, както и в кървавите кланета с многочислени жертви през 2001 - 2002 г.  Досието му приключва с доживотна присъда. Но към днешна дата Джовани е един от най-дълго криещите се бегълци от правораздаването. Издирването му стартира още през 1998 година,  като за последно е забелязан през 1999 година на рождения ден на щерка си. Присъствието му на празненството разкриват фотоси, на които се вижда, че празненството е било в зала, в която стените са покрити с бели чаршафи, с цел да не бъде разпознато мястото. Оттогава няма никакви следи.
2. Бижутера
Вторият подозиран правоприемник на Месина е Сетимо Минео. Ако опитът в подземния свят е най-важното условие, той би спечелил, защото е на 85 години. По специалност Минео е бижутер, само че има престъпна кариера. Задържан е няколко пъти, последният от които през 2018 година Бил е помощник на мафиотския клан " Корлеонези ", след което подписва съглашение с клана " Индзерило " - противник на " Корлеонези ", което е знак за управляващите, че лавира сред организациите. На 29 май 2018 година, след гибелта на Риина, на скрито заседание е определен за нов началник на Комисията на сицилианската мафия. Седем месеца по-късно е задъражан и получава обвиняване като началник на " Коза Ностра ". " Има предпоставки той да наследи Месина, тъй като същинските водачи на тази мафия постоянно са били от Палермо ", споделя предпазеният очевидец Гаспаре Мутоло.  " Дори в чужбина групата следва традицията си. Шефовете, които застават отпред, са родени в региона на Палермо, единствено Месина беше изключение. Той е от Трапани, само че съумя да се потвърди, с цел да получи властта. "
3. Наркобаронът
Третият вероятен избор е Стефано Фидандзати. Той е брат на именития необут Гаетано, който умря през 2013 година Кланът им Fidanzati dell`Arenella съумява да построи мрежа сред Палермо и Милано. През 70-те години те заливат туристическите улици с тонове хероин и кокаин, докарани от Южна Америка.
4. Васойо
Друга фигура, чието придвижване управляващите наблюдават поради опцията да стане предстоящ необут, е Джузепе Аутери. Той е на 49 години и е прочут с прякора си " Васойо ". Той е ученик на мафиотския необут Калоджеро Ло Прести. В неопределеност е от една година. " Знаем, че е един от най-подходящите за тази позиция, тъй като към този момент е лежал дълги години в пандиза ", изяснява предпазен очевидец пред службите. " Джузепе в никакъв случай не е издавал другарите си и не би сключил договорка с управляващите, даже да му предложат милиарди. Комуникира еднообразно добре както с младежите, по този начин и със остарялата генерация. Учеше занаята персонално от Прести. Служеше за образец на всеки новопостъпил, че и най-обикновеното улично момче може да стигне до върховете на мафията. " Карабинерите са сигурни, че Аутери е жив. Преди известно време посредством специфични разследващи средства засичат диалози, които той води със знакови фигури в ъндърграунд средите.
5. Капици-младши
Другият вероятен правоприемник измежду " по-младите " лица в " Коза Ностра " е 42-годишният Сандро Капици. Той е наследник на Бенедето Капици, който излежаваше доживотна присъда за гибелта на водач на камион. Получи и 30 години за отвличането и убийството на Джузепе ди Матео - детето на тогавашния разкаял се мафиот Сантино. Капици-старши умря в болница в Милано, където беше приет в болница през септември тази година, само че остана в историята като Кръстника, който искаше да възвърне Комисията на " Коза Ностра ". Целта му беше да сътвори съюз измежду нарушителите от провинция Палермо, само че вместо това те се впуснаха в битка за превъзходство между тях. След кончината на Бенедето се заприказва за нова глава в историята на сициалианската мафия. На напред във времето бе подложен Капици-младши, който години наред стои до татко си. Службите настояват, че в последно време Сандро е управлявал клана " Санта Мария ди Джезу " и вземал еднолично решенията за наркосделките и наказателните акции против съперниците.

И до през днешния ден нито едно от изброените имена за наследници на Матео Месина Денаро публично не е доказано. Не се изключва и версията, че на мястото на Диаболик към този момент да е застанало лице, което е изцяло непознато за управляващите в страната. 



Мистерията с новия необут се заплита и от обстоятелството, че карабинерите отхвърлят да посочат името, което Месина е записал в открития в дома му бележник. Последната вест е, че дъщерята на Денаро е поискала да получи семейството му. 27-годишната Лоренца Аланя носеше името на майка си Франческа, с която живее от раждането си. В кръщелното й е записано, че бащата е незнаен. Решението й идва, откакто босът беше арестуван в частна клиника в Палермо. Аланя в никакъв случай не е била част от незаконния свят. В писмо до нея Месина даже я моли да стои надалеч от " световете, които не познава ", тъй като на него му коствали " доста премеждия ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР