Последните научни данни позволиха на лекарите да идентифицират значителна празнина

...
Последните научни данни позволиха на лекарите да идентифицират значителна празнина
Коментари Харесай

Предпазват от рак и укрепват организма: Диетолог назова ползите от фибрите

Последните научни данни разрешиха на лекарите да разпознават забележителна празнота в нашата диета: фибрите. По-малко от 10% от възрастните в доста страни по света употребяват целесъобразното на ден количество от това най-важно хранително вещество, според Make It.

Според диетичните насоки дамите под 50-годишна възраст би трябвало да употребяват 25 грама фибри на ден, а мъжете би трябвало да употребяват 38 грама. На 50-годишна възраст потребността леко понижава — до 21 грама за дамите и 30 грама за мъжете. Повечето възрастни обаче употребяват единствено 10-15 грама фибри дневно.

Фибрите не са просто още един детайл от нашата диета, те са нужни за поддържане на здравето на червата, което от своя страна въздейства върху мозъчната функционалност, имунитета и здравето на кожата. Д-р Kellyanne Petrucci, прочут специалист по хранене, изяснява, че фибрите са най-хубавата храна за положителните микроби в нашите вътрешности. Неадекватният банкет на фибри може да докара до намаляване на чревната лигавица, постоянно наричано пропускливо черво. Това може да докара до инфектиране и други здравословни проблеми.

Освен това диета с високо наличие на фибри може да помогне за контролиране на хормоните при дамите, евентуално намалявайки риска от болести като рак на гърдата. Проучванията демонстрират, че рискът от развиване на рак на гърдата при дами, които съблюдават диета с високо наличие на фибри, понижава с 8%.

Д-р Петручи се застъпва за увеличение на дневния банкет на фибри посредством разнородни храни. Тя предлага да включите в диетата си храни като авокадо, листни зеленчуци, кръстоцветни зеленчуци, ядки, горски плодове, ябълки и разнообразни семена. Тези храни съдържат освен фибри, само че и доста други съществени хранителни субстанции.

За тези, които не могат да задоволят потребностите си от фибри единствено посредством диета, добавките могат да бъдат жизнеспособна опция. Д-р Петручи предлага да избирате добавки, които съдържат суперхрани, омега-3 мастни киселини и неразтворими и разтворими фибри. Въпреки това, тя предизвестява някои хора да не одобряват добавки с псилиум, тъй като могат да причинят запек и отичане на корема.

Фибрите са основно хранително вещество, което липсва на доста от нас. Като обръщаме внимание на диетата си и одобряваме добавки, когато е належащо, можем да подсигуряваме, че получаваме задоволително фибри, което способства за цялостното здраве и благоденствие. Не забравяйте, че уравновесената диета, богата на фибри, може да има дълготрайни резултати върху здравето ни, от червата до мозъка.

Превод: GlasNews.bg
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР