Пощенска банка придобива българския клон на БНП Париба Пърсънъл Файненс

...
Пощенска банка придобива българския клон на БНП Париба Пърсънъл Файненс
Коментари Харесай

Пощенска банка придобива българския клон на БНП Париба

Пощенска банка придобива българския клон на БНП Париба Пърсънъл Файненс според подписаното тази седмица съглашение сред двете сдружения. С завършването на договорката, което се чака в първите месеци на 2023-та година, Пощенска банка ще добави нова потребителска база към портфолиото си и нови благоприятни условия за кръстосани продажби и внедряване на новаторски цифрови решения за клиентите на двете финансови институции.
 
" Сделката за придобиването на клона на БНП Париба Пърсънъл Файненс в България е поредна стъпка към разширение на пазарния ни дял и заемането на още по-силна и постоянна позиция в " огромната четворка " на банковия бизнес. Всички ние в Пощенска банка отчитаме това следващо придобиване като в действителност огромно достижение, с което ще се превърнем в единствената финансова институция у нас, осъществила три следващи сливания за извънредно къс интервал – освен това в една предизвикателна и изменяща се среда, която единствено ни предизвика да бъдем още по-големи спечелили. Убедена съм, че тази договорка ще се трансформира в действителен пример на триумфа, тъкмо както преди няколко години сполучливо придобихме българския клон на Алфа Банк и Банка Пиреос България, зададохме трендовете за развиване и вдигнахме високо летвата на целия пазар ", съобщи Петя Димитрова, основен изпълнителен шеф и ръководител на УС на Пощенска банка.
 
Придобиването на БНП Париба Пърсънъл Файненс – клон България е основно събитие и за тактиката на Юробанк Груп, от която Пощенска банка е част, за разширение на интернационалната ѝ активност с инвестиция в значими районни пазари и бизнеси и се случва броени дни откакто групата усили каузи си в една от най-големите ритейл банки в Кипър Hellenic Bank.
Пощенска банка е четвъртата по активи банка в България, само че трета по мярка на заеми и депозити всред огромните банки. Към септември 2022 година кредитният портфейл на Пощенска банка надвишава 10 милиарда лева, което е растеж от 14.5% на годишна база и пазарен дял от 11.9%. За последната година банката е подобрила пазарния си дял с над 20 базисни точки.
 
Междувременно Eurobank Ergasias Services and Holdings S.A. ( " Юробанк ”) оповестява, че е постигнала съглашение с BNP Paribas Personal Finance SA ( " БНП " ) за придобиването на българския клон на БНП Париба Пърсънъл Файненс посредством своето дъщерно сдружение в България " Юробанк България " АД (Пощенска банка). На база на постигнатите договорености, Пощенска банка е подписала пут алтернатива в интерес на БНП Париба Пърсънъл Файненс във връзка с продажбата на клона ѝ в България.
 
От 2007 година БНП е постигнала доста наличие в ритейл бизнеса в България. Към 30 септември тази година клонът на БНП Париба Пърсънъл Файненс в България има общи активи в размер на 450 милиона евро, чисти заеми от 406 милиона евро и близо 100 милиона евро депозити. У нас БНП Париба Пърсънъл Файненс оперира с 44 клона. През последните години бизнесът на финансовата институция реализира висока рентабилност, а облагата преди налози за първите 9 месеца на годината надвишава 20 милиона евро.
 
Това придобиване ще ускори позицията на Пощенска банка в ритейл бранша в България, като в същото време ще даде обилни благоприятни условия за кръстосани продажби на клиентите. Трансакцията ще се отрази върху базовия личен капитал от първи ред (CET1) на Юробанк Груп с 22 базисни точки, като се чака те бързо да бъдат възобновени посредством постигането на висока рентабилност и синергии.
 
Г-н Ставрос Йоану, заместник-изпълнителен шеф на Юробанк Груп, основен действен шеф и шеф " Международни действия ", съобщи: " Въодушевени сме от постигнатото съглашение с БНП Париба за придобиването на клона на БНП Париба Пърсънъл Файненс в България. Това е стратегическо придобиване, което изцяло подхожда на задачата ни за по-нататъшно усилване на позицията на Пощенска банка посредством прибавяне на скъпи активи със забележителен капацитет за развиване. В продължение на доста години БНП Париба Пърсънъл Файненс поддържа доста наличие в бранша на потребителското кредитиране в България с предлагането на качествени услуги от най-голям клас на своите клиенти. Това придобиване в допълнение ще затвърди позицията на Пощенска банка като желана банка за самостоятелните клиенти, предоставяща услуги по най-високи стандарти. Вярваме, че след приключването на договорката ще подобрим още повече обслужването на клиентите и ще разтеглим позициите на Пощенска банка на българския пазар, като обединим нашите качества и умения с отличния личен състав на БНП Париба Пърсънъл Файненс. Растежът на приходите и повишението на рентабилността остават в основата на нашите стратегически цели. Тази договорка е още едно доказателство, че Юробанк следва своята тактика, ориентирана към напредък и основаване на стойност в района ".
 
От своя страна госпожа Несрин Гонин, основен изпълнителен шеф за Централна Европа на БНП Париба Пърсънъл Файненс, уточни: " Радваме се да обявим това съглашение със мощна и солидна българска институция като Пощенска банка. БНП Париба Пърсънъл Файненс България е измежду водещите банки на локалния пазар с дълготраен опит, фокусиран върху потребителско финансиране. Това съглашение дава мощна опция за нашите екипи и тяхното развиване, както и за нашите сътрудници. С това придобиване Пощенска банка ще се възползва и от експертизата в региона на данните, цифрови процеси с най-хубавите интернационалните пазарни практики за потребителско финансиране, които развиваме в цяла Европа ".
 
Приключването на договорката предстои на процедура по консултиране с централния съвет на чиновниците на BNP ( " Централен обществен и стопански комитет " ), според френския Кодекс на труда и нормалните утвърждения от способените регулаторни органи, и се чака да се реализира през първото тримесечие на 2023 година Финансов и юридически съветник на Юробанк по договорката е Делойт България.
 
Важна забележка: Настоящото известие съдържа планирани изказвания. Въпреки че съдържащите се в това известие планирани изказвания се основават на рационални съгласно управлението на Юробанк догатки, не може да се подсигурява, че изказванията за бъдещето ще се окажат точни, защото действителните резултати и бъдещите събития могат да се разграничават значително от плануваните в тези изказвания. Юробанк не поема обвързване да актуализира планирани изказвания, в случай че събитията, оценките или мненията на управлението се трансформират.
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР