Посетителите на Лувъра в Париж ще могат да открият истинските

...
Посетителите на Лувъра в Париж ще могат да открият истинските
Коментари Харесай

Реставрация разкри истинските цветове на картината Свободата води народа в Лувъра

Посетителите на Лувъра в Париж ще могат да открият същинските цветове на картината " Свободата води народа " на Йожен Дьолакроа след реставрацията ѝ, която продължи повече от шест месеца, съобщи Агенция Франс Прес.

Творбата, промяната за шедьовър на живописта, беше пожълтяла от натрупалите се в продължение на десетилетия пластове лак и нечистотия.

" Ние сме първото потомство, което преоткрива цветовете на Дьолакроа ", споделя Себастиан Алар, шеф на департамента " Живопис " в Лувъра.

Картината, на която отвън Лувъра са се възхищавали единствено посетителите на филиала му в град Ланс, Северна Франция, и в Япония през 1999 година, изобразява притча на Свободата: полугола жена, развяла синьо-бяло-червено знаме на укрепление измежду въстаници в центъра на Париж. Йожен Дьолакроа я основава през 1830 година

С течение на времето върху творбата са били нанесени осем пласта лак, с цел да се подсилят цветовете. След това те са покрити от матовожълта маса, в която съгласно него са се задържали " нечистотия и прахуляк ".



Последната огромна реституция е направена през 1949 година Настоящата е осъществена в границите на стартиралата през 2019 година акция за голямоформатни произведения от 19-и век, отбелязва Агенция Франс Прес.

" Омагьосващо е да видиш по какъв начин под лака се появява материя в доста положително положение, с живи маски от четката “, споделя пред Агенция Франс Прес Бенедикт Тремолиер, една от двете реставраторки, работили по плана.

" Дьолакроа е скрил на всички места дребни линии от синьо, бяло, червено… като че ли повтарящи знамето, само че които въобще не се виждаха ", прибавя колежката ѝ Лоранс Мюньо.

Подобно на други голямоформатни творби, голямото платно (2,60 м високо и 3,25 м необятно без рамката) не може да бъде превозено до специфична работилница.

За да възнамеряват дейностите си, експертите разчитат на архиви и остарели фотоси. Освен това вършат " подробни разбори на платното, което е подложено на инфрачервени, рентгенови и ултравиолетови лъчи.

Картината, изобразяваща Революцията от юли 1830 година, идва в Лувъра през 1874 година Тя е благосъстоятелност на френската страна, която я купува през 1831 година

" Гениалната концепция на Дьолакроа е, че е съумял да показа групово деяние в придвижване, което не може да бъде спряно, с мъже, обединени към жена, въплъщаваща концепцията за свободата ", споделя Фабр, представен от Агенция Франс Прес.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР