Португалските власти забраниха на туристически лодки да се приближават до

...
Португалските власти забраниха на туристически лодки да се приближават до
Коментари Харесай

Португалия забрани приближаването до косатки след инциденти

Португалските управляващи не разрешиха на туристически лодки да се доближават до групи косатки и издаде указания какво да вършат, когато бъдат доближени от по този начин наречените китове-убийци след поредност от произшествия през последните години край крайбрежията на Португалия и Испания.

Португалският институт за запазване на природата и горите (ICNF) сподели, че възбраната, която се отнася основно за лодки, предлагащи пътувания за наблюдаване на китове, ще бъде в действие до края на годината.

В напътствията се предлага, когато косатките бъдат видяни и се пробват да се приближат, лодките да се отдалечат, с цел да избегнат контакт, а в случай че към този момент са близо - да спрат, оставяйки мотора да работи, до момента в който животните си тръгнат.

От 2020 година насам край крайбрежията на Иберийския полуостров и Гибралтарския проток са докладвани поредност от произшествия с косатки най-вече с платноходки, където косатките са блъскали корпусите и кормилата на лодките, причинявайки вреди, които в някои случаи са довели до тяхното поглъщане или разваляне.

По-малки морски туристически кораби, лицензирани за наблюдаване на китове, също са били атакувани, сподели институтът.

" Причината за това скорошно и повтарящо се държание към плавателни съдове не е известна ", само че в този момент е ясно, че броят на китоподобните, участващи в такива взаимоотношения, е повишен слрямо първичните известия.

Възрастните косатки могат да доближат до девет метра дължина и да тежат над шест тона.

Повече от 200 взаимоотношения сред косатки и лодки бяха регистрирани предходната година край атлантическото крайбрежие на Португалия и Испания, съгласно данни от изследователската група GTOA, която наблюдава популациите на подвида иберийски косатки.

 Датчани са избавени след конфликт с кит Датчани са избавени след конфликт с кит

Въпреки че са известни като китове-убийци, мощно обществените косатки са част от фамилията на делфините. Обикновено се хранят с риба, пингвини и тюлени. В дивата природа не е известно да атакуват хора.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР