Поредната от серия въздушни трагедии, при която загина един от

...
Поредната от серия въздушни трагедии, при която загина един от
Коментари Харесай

Авиоасът: Буря изхвърли мой ученик на 7500 метра в небето

Поредната от серия въздушни нещастия, при която почина един от най-опитните ни делтапланеристи, разбуни духовете измежду летящото приятелство у нас. Крайно време е за заключения и ограничения, с цел да спре черната серия, споделя Николай Йотов, някогашен авиоинженер, тандемен водач от 20 години, един от най-хубавите ни инструктори по планеризъм.

Познавам Румен Иванов от Казанлък, в действителност е извънреден експерт, с дълъг стаж в небето, доста пъти е летял безмоторно и над Сопот. Едва ли толкоз умел човек няма да си ревизира машината преди полет. Спрелият мотор е неприятен шанс, само че не е единствена причина за нещастието.

Мотоделтапланерът е уред с лека количка, триколка с мотор и е задоволително безвреден. Опасно е летенето на дребна височина над земята при пръскането на селскостопански площи. Ако не е имал потребност от пари, надали Румен би правил това. И в нашия отрасъл от време на време се постанова да припечелваш в допълнение - и аз в миналото съм правил въздушни фотоси за пари, само че с напръскване на ниви не съм се занимавал, споделя Николай.

Той е летял с мотоделтапланер, само че избира безмоторното хвърчене.

С летенето и крилете е обвързван животът на Николай към този момент две десетилетия. Името на школата му по парапланеризъм " Скайномад " съчетава двете му пристрастености - небесен парадайс и пътешествия.

Стажът му на птица е най-малко 6000 часа, само че от дълго време е спрял да ги брои.

Парапланеризмът за Николай е обич от първа среща.

Помни първия полет - от живописния връх Амбарица над Сопот към рисковото ждрело Стенето. По знамение съумял да се приземи единствено с леки натъртвания.

Най-екстремното му прекарване като дилетант е към връх Ком. Попаднал в турбуленция тъкмо над остри зъбери, а бил без каска и авариен парашут. Извадил шанс да падне върху трева, разминало се с няколко кълбета.

Миналото лято се наложило да хвърли запасен парашут за пети път в кариерата си. Участвал в съревнование с едно крило, летял бързо, на дребна височина. Крилото се оплело в турбуленция. При акробатика с крило дърпаш дявола за опашката. Не прецениш ли риска, цената е доста висока, изяснява Николай.

Преди 4-5 години американски парапланерист американец, някогашен възпитаник на Николай, бил засмукан от мощен мълниеносен облак над Сопот като в гигантската фуния.

Стихията го запратила на 7500 метра в небето - съвсем изкатерил Еверест за секунди. Получил хипоксия - горе било минус 20. По знамение съумял да кацне - чак в Северна България, край Ловеч. Когато го разкрили, седалката му била цялостна с лед, треперел от мраз измежду лято.

Самият Николай е летял покрай гръмотевични облаци много пъти, само че в никакъв случай не е разрешавал да бъде засмукан.

Летенето е като опиат, все те тегли нагоре, става орис, метод на живот. Раят е в планината и в небето, уверен е Николай.

Докато кръжал над Казанлък, участвал на възвишен театър - сокол, който си играел със изсъхнало листо на метър от него.

Преди си пеел шлагери на " Пинк Флойд " до момента в който лети, в този момент обаче му стига песента напразно.

Николай обожава пътешествията. Бил е в Австралия, обиколил е Европа -Франция, Испания, Словения, Турция. Африка обаче му е обичана - примамлива и загадъчна. Влюбил се в Етиопия, откъдето се счита, че е тръгнал животът на Земята, и в Кения. В Африка лети всяка зима, усеща се като вкъщи си.Тази зима там повишил личния си височинен връх - издигнал се до 5400 м.

В Етиопия, над неповторимите скални църкви Лалибела, Николай претърпял нещо неповторимо преди години. Докато хиляди хора чествали Коледа, ги снимал от горната страна. За да не уплаши локалните хора и да не рискува да стане цел, развял етиопското знаме с парапланера в небето, а етиопците долу изпаднали в еуфория.

Над саваната в Кения се усещаш като примитивен човек преди хиляди години. Летиш с парапланера, а на стотина метра под тебе тичат свободно лъвове, жирафи, хипопотами, слонове, антилопи, зебри, споделя той.

Около 300 са летящите интензивно в България парапланеристи.

Най-много летящи има във Франция, Германия, Швейцария - по 20 000, само че там има десетилетия държавна поддръжка и висок витален стандарт.

Николай постоянно взе участие в избавителни интервенции. Помни какъв брой настойчиво търсили трите момчета, изгубили се в пропастите на Джендема над Калофер през 2015 година Тийнейджърите бяха открити невредими, само че уплашени.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР