Поредицата в 8 части Ледени викинги“, която ви показва това,

...
Поредицата в 8 части Ледени викинги“, която ви показва това,
Коментари Харесай

Viasat Explore представя една от най-опасните професии в света: Риболов на лед

Поредицата в 8 елементи „ Ледени викинги “, която ви демонстрира това, дебютира по Viasat Explore на 11 февруари и се излъчва всеки четврътък от 22:45 часа с повтаряне в събота от 20:20 часа и в неделя на обед в 12:00 часа. Ето малко повече за тази рискова специалност.

В първите епизоди виждаме по какъв начин рибарите стартират сезона, борейки се с тънкия лед, падащите температури и отказващо съоръжение. С настъпването на зимата, ледът на езерото става по-дебел, което разрешава да се влезне с по-тежка техника: Bombardier B12. Това е танк за лед от ерата на Студената война, задоволително огромен, с цел да транспортира доста товар, само че и задоволително бърз, с цел да се движи със 70 км в час, до момента в който пресича терен с ледени пукнатини.
 
Ето някои от Викингите в предаването:
Крис Кристянсон управлява Kristjanson Fish покрай Гимли, Манитоба, Канада. С десетилетия опит в риболова на езерото Уинипег, Крис е естественият правоприемник на фамилния бизнес. Той е четвърто потомство рибар като сем. Кристянсон е в региона от над 130 години. Никой не познава езерото, както Крис. Той се смята за негов страж!

Тревор Кристянсон е рибар и кино създател от Гимли, Манитоба. Той е 5-то потомство риболовец и на езерото от невръстна възраст. В последните 12 години Тревор си изкарва прехраната с лов на риба. Този сезон е началото на отделянето на Тревор от главния бизнес на татко му, като открива своя лична компания. Амбициозен по природа, Тревор вижда благоприятни условия там, където другите не ги съзират.

Кандис управлява натовареното домакинство към фамилния рибарски бизнес. Тя работи със брачна половинка си Джийн през всички риболовни сезони, в това число дългият зимен сезон. Мото на този фамилен и бизнес тандем е „ Работи по-умно, не по-усилено “.
 
Ричард Бярнасон е най-опитният Леден викинг в екипажа, със стаж на езерото от над 50 години. Дълбокият почит на Ричард към езерото се вижда във всичко, което той прави. Освен риболовец, Ричард е и буен трапер.

Риболовът на лед - занаят
От позиция на множеството от нас, риболовът е тип спорт, само че има хора, които с това си изкарват хляба. „ Ледени викинги “ демонстрира няколко от тези хора – фамилията на един от тях е в бизнеса от 150 години, само че някои други са почнали с тази специалност едвам преди година - две.
А каква е повода да се завръщат още веднъж и още веднъж към рисковия лед, от време на време на 40 градуса под нулата, в борба със стихиите? От риболова на лед могат да се изкарат доста пари – от време на време уловът може да донесе облага от хиляди долари, само че не е задоволително единствено да имаш шанс или пък постоянно да си нащрек.
 
Трябва и непримиримост! 
 
Има доста тънкости на риболова на лед:
Ледът би трябвало да е най-малко 8 см пълен, с цел да издържи тежестта на рибарите , които в същото време би трябвало да следят прогнозата за времето непрестанно, защото ледът може да стартира да се топи за минути. Много е значимо също какъв брой е дълбока водата изпод: в случай че е по-малко от 3-4 метра, мрежите могат да замръзнат към леда от горната страна. Нужни са и доста години опит, с цел да знаеш къде е най-качествената риба. Това също се трансформира заради измененията в околната среда – типове риба могат да изчезнат от места, където преди са изобилствали.  
В работата си множеството „ ледени викинги “ съчетават съвременни технологии с обичайни способи:  използват свредели, с цел да пробият дупка в леда, след което мерят дълбочината на водата както са го правели предците им – с мрежа с камък. Нерядко употребяват мрежи от по 70 метра, която потапят с приспособление, което се движи под леда и с въже го издърпват от една дупка към идната, като по този метод придвижат и мрежата и събират улова.

История на риболова на лед
Макар, че в днешно време риболовът на лед наподобява като занимание, неговите корени не идват от спорта, а от техниките за оцеляване. За да преживеят дългите сурови зими, за хората живеещи на север, като да вземем за пример викингите в Скандинавия или локалните племена на Северна Америка – било витално значимо да се доберат някак до източниците на храна, обитаващи водите под замръзналата повърхнина на езерата.
 
Историците не могат да посочат тъкмо по кое време техните предшественици за решили да рискуват с риболова на лед, само че най-ранните артефакти, открити в Канада, са на малко повече от 2000 години.
Методите им не се разграничават фрапантно от актуалния „ състезателен лов на риба “. С наличните си сечива правели дупки в леда, след което с харпуни от дърво или кост ловяли рибата, която плува в обхват.
В следствие стартират да вършат дребни юрти над дупките, с цел да блокират светлината, тъй че рибата да не вижда риболовците от горната страна, също правели примамка от дърво, което прилича дребни рибки, с цел да примамват по-големите по-близо до дупките. Наричат това лов на риба “в тъмна къща ”. Той става известен в Европа през 16-ти век. Едва преди стотина години този метод е сменен от риболова с въже с  флагчета: когато рибата клъвне, флаговете се раздвижва и по този начин риболовците знаят, че има улов.

Времето, водата и ледът нямат благосклонност и в предаването „ Ледени викинги “ виждате, че един неверен ход може да коства загуба освен на съоръжение, само че и на живот.  
 
Ледени викинги “ дебютира по Viasat Explore в Централна и източна Европа, Русия и Скандинавските страни на 11 февруари и ще се излъчва всеки четвъртък в 22:45 часа с повтаряне в събота от 20:20 часа и в неделя на обед в 12:00 часа.
 
е основан от освен това. Ние сме смели, любопитни и решителни приключенци – да изследваме новото и невероятното ни движи напред. От настоящи научни открития до ежедневния живот на забавни хора, които вършат всичко по малко по-различен метод. За цялостната стратегия на ТВ канала следете
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР