Поради влезлия в сила през юни тази година закон на

...
Поради влезлия в сила през юни тази година закон на
Коментари Харесай

Стотици хиляди тонове кафе и какао в складовете на ЕС могат да бъдат унищожени

Поради влезлия в действие през юни тази година закон на Европейски Съюз, забраняващ обезлесяването, запасите от кафе и какао, насъбрани в складовете на страните-членки на Европейски Съюз, могат да бъдат унищожени.

Според Financial Times документът не разрешава продажбата на артикули от зони за обезлесяване в Европа. Обичайни артикули като палмово масло, каучук, кафе и какао попадат в тази категория.

В резултат на това специалисти от Междуконтиненталната борса (ICE), Международния търговски център (агенция на Организация на обединените нации и СТО) към този момент оповестиха, че продуктите могат да бъдат продадени отвън Европейски Съюз или унищожени.

Причината е несъответствието с новите им правила, съгласно които производителите не могат да употребяват обезлесяване в метода. Междувременно в Кот д`Ивоар и Гана, които създават повече от 70% от какаото в света, освен унищожават горите, само че и употребяват детски труд.

Изданието припомня, че сходни проблеми имат и производителите на кафе в Бразилия, Виетнам, Колумбия и Индонезия.

FT дава статистика за евентуалния размер на неразрешеното кафе и какао: през лятото в хранилища в Европейски Съюз са били съхранявани 150 000 тона кафе и 200 000 тона какао.

Законът може да докара до комплициране, да има негативно влияние върху потребителското търсене и да понижи успеваемостта на ръководството на риска, защото решението на Европейски Съюз визира цялата хранителна верига, настояват създателите.

ICE добави, че Брюксел, който е приел закона, би трябвало да даде ясни указания за използването му в европейските страни.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР