Популациите на половината от всички животински видове, които обитават сушата,

...
Популациите на половината от всички животински видове, които обитават сушата,
Коментари Харесай

Половината от всички животни на сушата изчезват

Популациите на половината от всички скотски типове, които населяват сушата, спадат фрапантно, съобщи ДПА, базирайки се на ново проучване.

Докладът на специалистите от Кралския университет в Белфаст споделя за измененията в гъстотата на популациите на над 70 000 обитаващи сушата скотски типа от целия свят с течение на времето. Учените откриха, че 48% от типовете на Земята сега претърпяват спад в размерите на популацията си, до момента в който едвам към 3% се следи нарастване.

Степента на изгубването на типовете нормално се мери от Международния съюз за отбрана на природата, който разчита на избрани категории закани за опазването на типовете. Природозащитната организация е открила, че 28% от живите организми на Земята сега са застрашени от изгубване.

Новото проучване, въпреки това, съставлява световен разбор на различен аршин така наречен „ популационни трендове “ - тип аршин, употребен при разглеждането на риска от изгубване.

Изследователите откриха, че рецесията с изгубването на типовете е доста по-сериозен проблем, в сравнение с е било показано от обичайните критерии за категоризиране на заканите. Учените в този момент настояват, че 33% от типовете, които Международния съюз за отбрана на природата счита, че са „ в сигурност “, в действителност са изправени пред риск от изгубване.

Според констатациите от новото изследване неналичието на типове с възходящи популации сочи, че не се развиват други типове, които да могат да заемат мястото на изчезналите типове в екосистемата.

„ Нашите проучвания са сериозен сигнал за паника за мащаба на рецесията, която към този момент оказва опустошително влияние върху стабилитета на природата като цяло, както и върху здравето и живота на хората “, сподели доктор Даниел Пинчейра-Доносо, старши учител по еволюционна биология и макроекология в Кралския университет в Белфаст.

Спадовете в биоразнообразието по света се счита за едно от най-сериозните провокации, преди които ще бъде изправено човечеството през идващите десетилетия, защото този проблем въздейства на действието на екосистемите, производството на храни, разпространяването на заболявания, както и стабилността на международната стопанска система.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР