Поне 5 лева отгоре е цената на агнешкото месо тази

...
Поне 5 лева отгоре е цената на агнешкото месо тази
Коментари Харесай

За Великденската трапеза най-евтини излизат агнешките ребра

Поне 5 лв. от горната страна е цената на агнешкото месо тази година, две седмици преди Великден, сподели инспекция на. В магазините агнешката плешка върви от 27 до 30 лв. за кг., до момента в който предходната година е коствала от 21,50 до 26 лв.. Най-скъпо тогава се е продавало месото в Пловдив, а най-ниска е била цената в Бургас, демонстрират данни на Системата за агропазарна информация.

Тази година най-евтино за празника ще ви излезе, в случай че заложите на агнешки ребра – цената им е към 25 лева за кг.Най-висока цена държат котлетите и бутчето – над 30 лева за кг. В комерсиалната мрежа се продават и цели агнета, които излизат от 12 до 16 кг, като цената е към 25-26 лева за кг.

Ако търсите по-евтино месо, то търговци оферират агнешко, импорт от Македония и Испания. Уточнява се, че месото е замразено, а кг плешка или бут, импорт от съседката, е към 22 лева Испанското е по-скъпо и върви по 27 лева за кг. Най-ниска цена държи замразено бутче с кост от Нова Зеландия, като килограмът е 20 лева

Според Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация обаче повода за по-високата цена в магазина не е при фермерите.

„ Тази година цената на агнешкото от фермата е същата като през предходната година. Килограм живо тегло върви сред 10 и 13 лв., когато приказваме за цени на дребно - т.е. хората да си го купят непосредствено от животновъда. При цените на едро – за търговци, цената е към 8-9 лв. за кг без Данък добавена стойност ”, изясни Колев за darik.bg.

Затова, съгласно него, няма пояснение цена в магазина над 30 лева В много страни агнешкото е по-евтино, в сравнение с у нас, безапелационен е Караколев.

„ Българският пазар на този стадий е най-хубав, той е най-скъп и това го слага преди всичко за родните фермери. Има страни, в които цената на агнешкото е по-ниска, в сравнение с у нас. Например в Македония, Румъния и Испания агнешкото месо е по-евтино. Причините са доста – технология, друга конструкция на селското стопанство, повода не е една и не е обвързвано със дотациите ”, добави той.

Затова родните фермери продават на вътрешния пазар. Засега засилен импорт няма, само че не е изключено директно преди Великден да се появи вносно македонско месо. Македония сега е главният ни съперник, тъй като агнешкото им е по-евтино от българското най-малко с 20%. Причината е, че Македония не е член на Европейския съюз и фермерите там не би трябвало да дават отговор на високите условия за развъждане и произвеждане, на каквито отговаряме ние. Румънско агнешко сега съвсем няма у нас. Има доста дребен импорт, сподели съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

И той удостоверява, че най-евтино е замразеното агнешко от Нова Зеландия. То се внася цяла година у нас и с изключение на при преработвателите и в магазините, отива и в заведенията за хранене, сподели Караколев. Затова той поучава - най-добре е да си купите цяло агне непосредствено от фермата. През последните години това е най-предпочитаният способ за доставяне за празниците. Едно цяло агне тази година ще ви излезе към 300 лева, защото поради късния Великден, агнетата ще пораснат повече.

Освен месото, великденската софра не може да мине без яйца, козунак, салата и ракия. Общо предходната година за четиричленно семейство пазарът за Великден е коствал към 160 лева, демонстрират данни на Системата за агропазарна информация. Най-много – 161,66 лв. е излизал пазарът в Монтана, а най-евтино са посрещнали празника във Варна – 155,30 лева Килограм козунак пък се е продавал сред 9,40 и 11 лева, а яйцата са коствали от 50 до 62 стотинки за брой, като най-висока е била цената им в Монтана и Ловеч. Дреболиите за агнешката дробсърма излизат от 14 до 15 лева за кг. Доста по-скъпо от тази година обаче е била цената на олиото – 4,50 лв. за литър, до момента в който в този момент то може да се откри и под 3 лв. на промоция.



*Снимката е илюстративна

132 лв. е най-скъпият козунак тази година. Той е италианско панетоне с глазура от сицилиански бадеми, като цената е за 1 кг. Продава се в бутиков магазин в София. Масовите козунаци тази година също са по-скъпи, само че пък има голямо многообразие за всеки усет и джоб. Най-обикновените в хипермаркетите вървят по 3-4 лв., а първокласните осъществявания стигат до 60 лв. за кг. Пекарни оферират козунаци с глазура от шоколад, а цената им е 23 лв. за 0,450 кг.



*Снимката е илюстративна

Заради по-късния Великден тази година, който се пада чак при започване на май, ще се радваме на по-евтина салата за трапезата. Причината е, че към този момент излиза и българското произвеждане и по този начин стоката по пазарите става повече, а цената й пада. За съпоставяне предходната година краставиците са вървели по 4 -4,50 лева за кг, а доматите от 3,80 лева до 5 лева Сега цената на краставиците е към 3,50-4 лв. за кг, колкото е и на доматите. Търговци към този момент оферират и вид „ Гергана “, за който желаят по 6-7 лева за кг. По-скъпи са и розовите домати – 5-6 лева за кг. Зелена салата можа да се откри и под 1 лев, а връзка лук върви по 0,90 – 1,20 лева Според производители до Великден се чака зеленчуците да поевтинеят още, в случай че търговци не вдигнат спекулативно цените за празника.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР