Най-малко 17 загинаха при потъването на лодка с бежанци рохинги в Бенгалския залив

...
Поне 17 бежанци рохинги бяха убити, а 30 остават в
Коментари Харесай

Поне 17 бежанци рохинги бяха убити, а 30 остават в неизвестност, след като лодка се преобърна при лошо време в Бенгалския залив по-рано тази седмица, помощ казаха работници в Мианмар.

Доброволци казаха в четвъртък, че осем души са били спасени от лодката, която се е насочила към Малайзия, желана дестинация за хиляди мюсюлмански рохинги, бягащи от преследване и бедност в Мианмар и Бангладеш.

Не беше ясно откъде е тръгнала лодката.

„Намерихме мъртви тела от 7 август“, каза Мин Хтал Уа, председател на фондация Shwe Yaung Metta, спасителна организация, базирана в крайбрежния щат Ракхайн в Мианмар.

„В рамките на три дни открихме 17 мъртви тела... Намерихме някои хора живи“, каза той, добавяйки, че сред мъртвите има 10 жени.

Хуманитарни работници рохинги в град Маунгдо на границата с Бангладеш каза, че лодката е отплавала при лошо време и около 500 други все още се надяват да преминат към Малайзия.

Близо един милион рохинги живеят в претъпкани условия в Бангладеш, сред които тези, които избягаха от смъртоносната репресия през 2017 г. от армията на Мианмар, която отрече да е извършила престъпления срещу човечеството.

Неизброим брой от тях са умрели в морето от болести, глад и умора, докато се опитват да стигнат до мюсюлманското мнозинство Малайзия и Индонезия с разклатени лодки.


Повече от 3500 хора рохингия в 39 кораба са се опитали да прекосят Андаманско море и Бенгалския залив през 2022 г. спрямо 700 през предходната година, според данните на Агенцията на ООН за бежанците от януари.

Най-малко 348 рохинги са загинали или изчезнали в морето миналата година, каза агенцията, призовавайки за регионална реакция за спиране на по-нататъшните удавяния.

Върховният комисариат на ООН за бежанците казва, че призивите към морските власти в региона „да спасят и свалят бедстващи хора са останали нечути, тъй като много лодки са плавали в течение на седмици“.

Amnesty International оприличи условията на живот на хората рохингия в щата Ракхайн на „апартейд“.

Мианмар е изправен пред обвинения в геноцид пред Върховния съд на ООН след масовото изселване.

Бангладеш и Мианмар обсъдиха усилия за започване на репатриране на бежанци от рохингия в родината им.

Върховен пратеник на Съединените щати по правата в Бангладеш каза през юли, че условията остават несигурни за връщането на етнически бежанци рохингия в Мианмар.

Намаляването на финансирането принуди агенцията на ООН по храните да намали дажбите на бежанските лагери рохингия в Бангладеш два пъти тази година.

Циклон опустоши Ракхайн през май и военното правителство блокира международните усилия за доставяне на помощ.

Мианмар е в хаос, откакто гражданското правителство на Аун Сан Су Чжи беше свалено с военен преврат през февруари 2021 г., което сложи край на краткия му период на демокрация.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР