Помощ или капан? На пръв поглед денонощните заеми изглеждат като

...
Помощ или капан? На пръв поглед денонощните заеми изглеждат като
Коментари Харесай

Ползите и минусите от денонощните заеми

Помощ или капан? На пръв взор денонощните заеми наподобяват като избавителен пояс за хората, попаднали в сложна обстановка и незабавна потребност от пари. Внимателен взор обаче демонстрира високи лихви, високи такси при просрочване, малко благоприятни условия за еластичност, както и заплаха за изпадане в дългова серпантина.

Подобен вид заеми имат своите позитиви, само че могат да бъдат и рискови изключително в случай че потребителите не са деликатно осведомени с вероятните отрицателни страни. Добре е обаче да се има поради, че всички кредитни и финансови институции са контролирани от Българската национална банка и при проблем потребителите могат да се извърнат към институциите за поддръжка, съвет или в случай че имат недоволство.

Пазарът за бързи денонощни заеми варира фрапантно с вероятни предложения. Но все пак могат да бъдат направени избрани изводи за главните изгоди и негативи.

Ползите:

Бърз достъп до средства

Бързият процес  - от кандидатстването до крайното решение и отпущането на средства е едно от най-силните качества на денонощните заеми. Това ги прави изключително привлекателни при непредвидени отрицателни прекарвания - като потребност от ремонт на колата, ремонт на къщата или медицински проблем. В такива моменти парите са просто нужни във допустимо най-кратък период, като е евентуално в допълнение закъснение да коства още повече. Затова и за доста хора цената на сходен заем си коства.

Лесно кандидатстване

За множеството такива заеми е задоволително единствено да представиш персонална карта. В някои случаи е допустимо даже да не изискват гарант, което също доста съкратява процеса, в това число и с по-малкото документи за попълване. Кандидатурата може да съвсем изцяло да изключва човешки контакт и да се организира съвсем напълно в електронен вид – онлайн или през мобилно приложение. Затова и за такива заеми може да се кандидатства на всички места през мобилния телефон.

Достъпни при неприятно ЦКР

За доста от клиентите на сходен вид заеми това е единствената опция за заем заради неприятно ЦКР. Много от институциите, отпускащи денонощен заем, имат по-малко условия към клиентите си. Така даже и цената на заема да е висока, тя е отново е по-изгодна, в случай че нямаш друга опция. За доста от клиентите бързият заем дава опция освен за решение на проблем, само че и за евентуалното създаване на нова позитивна кредитна история.

Гъвкавост

Много от този вид бързи заеми дават необятен избор за изискванията на заема - като да вземем за пример размер на заема, интервал на погашение и размер на месечната вноска. Това е и най-силният коз на потребителя на сходен вид заеми и моментът, в който може да се откри най-изгодният баланс за заема по отношение на личните финанси и е значимо да бъде употребен оптимално дейно. Средствата също по този начин могат да се употребяват по лично убеждение на потребителите и не са наложително ограничаващи единствено с една цел - покупка на стока да вземем за пример.

Негативи:

Високи лихви

Това е може би главният минус на денонощните бързи заеми - тяхната висока цена в множеството случаи. Лихвите е допустимо да бъдат необикновено високи, надалеч по-високи от която и да е банка. Тази висока цена най-често се чака да бъде плащана от хора, които са към този момент притиснати от събитията и с лимитирани средства. Затова и рискът от затъване в дългова рецесия и проблеми при изплащането е напълно действителен и постоянно срещан. Лошото ЦКР в резултат на нередовното погашение на заема пък дълготрайно може да сложи кредитополучателя отвън опцията да бъде утвърден за по-изгодни заеми.

Високи такси

Най-често не са даже високите лихви, които основават проблемите с бързите заеми. Ситният шрифт и другите такси при даже дребни просрочвания могат да спомогнат за увеличението и най-малкия бърз заем извънредно доста. В композиция с дребни благоприятни условия за гратисен интервал или предоговаряне, в началото търсеният като бързо решение заем може да се трансформира в действителен проблем.

Висок финансов риск

Високите лихви, вероятните високи такси, дребното благоприятни условия за гратисен интервал и предоговаряне вършат бързите заеми рискови за попадане в така наречен дългова серпантина. При нея цената на заема се усилва експоненциално и кредитополучателят губи всевъзможен надзор в изплащането на този заем.

Не са дълготрайно решение

Макар да имат място в бързото решение на проблеми, в реалност те рядко могат да окажат помощ с дългогодишен резултат. Твърде евентуално е потребността от сходен заем да е заради дълго подценяван проблем, който изисква съществено внимание и не може да бъде решен с дребна сума. Подобни проблеми изискват дълготрайно обмисляне и резистентен метод - включващ бюджетиране, спестявания и други

Платен материалИнфо: Бяла Карта
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР