Поморите – това са обикновени руски хора, които още през

...
Поморите – това са обикновени руски хора, които още през
Коментари Харесай

Как живеят суровите руски помори на Бяло море?

Поморите – това са елементарни съветски хора, които още през XIV век се заселват покрай Северния ледовит океан, с цел да ловят риба. Въпреки непрестанно изменящия се свят, въпреки всичко има едно село, което съхранява обичайния им метод на живот и локална просвета до ден сегашен.

„ Рибарите стават рано през зимата, когато към момента е мрачно, отиват до морето с моторни шейни и работят до вечерта “, споделя Иван Егоров, ръководител на риболовния колхоз „ Заря Север “, на път за Колежма, антично поморско село на крайбрежията на Бяло море. „ И по този начин всеки ден от декември до март “.

 Бяло море

Бяло мореПавел Кузмичев

Това е сезонът на треската, главната комерсиална риба по тези места. Работата е тежка, студовете и ветровете тук по това време на годината са съществени. Случват се и минус 30, и минус 40 градуса, а при огромната мокрота, това си е екстремен мраз.

 Иван Егоров

Иван ЕгоровПавел Кузмичев

В днешно време риболовците от колхоза съвсем не вървят в морето с кораби. През зимата то замръзва и те стигат до поставените за треската огради (мрежи-капани на пръстени) с моторни шейни. През пролетта, когато стартира да идва херингата и корюшката, риболовците стартират да я ловят с загради, направени от мрежи и пръти. Само през лятото би трябвало да отидат надалеч в морето с дребните си лодки. Те посещават острови, на които косят водорасли, а с тяхна помощ си вършат торове и хранителни добавки. Страшно е пътуването на дребна лодка в суровото Бяло море, а поморите пазят правила за държание във водата от генерации.

 Водорасли

ВодораслиПавел Кузмичев

„ Не можете да подсвирквате в морето – ще има стихия. Ако свиркате вятърът сигурно ще се усили и ще се вдигне огромна вълна. Не можете да хвърляте отпадък в морето “, споделя младият риболовец Павел.

 Вадим, Павел, Евгени

Вадим, Павел, ЕвгениПавел Кузмичев

„ Не бива да ругаете морето и да пиете водка, в случай че желаете да се върнете вкъщи “, прибавя Владимир.
С какво се изхранва Колежма


Павел Кузмичев

Село Колежма е известно от 1548 година, от доста години тук са солниците и оръжейната фабрика на Соловецкия манастир. Но главното занятие на локалните постоянно е бил риболовът. Поморите живеят тук от епохи – потомствени риболовци, корабостроители и моряци (написахме повече за тях ).

 Старата постройка на колхоза

Старата постройка на колхозаПавел Кузмичев

В предишното такива села на Бяло море е имало десетки, само че през днешния ден те се броят на пръсти. Това е едно от последните селища, където са се запазили обичайните поморски обичай и просвета.



Павел Кузмичев

Повечето от поморските села през днешния ден умират, хората вървят там единствено през лятото за отмора. Няма работа и изискванията на живот са сложни, тъй че всички се местят да живеят непрекъснато в градовете. На този декор Колежма се откроява внезапно със своята жизненост. Повечето от локалните поданици работят в групова плантация (колхоз), учреден през 1930 година.

 Отлив на Бяло море

Отлив на Бяло мореПавел Кузмичев

„ Нашият колхоз доставя 100-110 тона тресчица за един зимен сезон, това е половината от цялата риба в района “, споделя ръководителят. Такива високи проценти се изясняват с положителното място, на което се намира селото, рибите харесват плитката вода покрай морето.



Павел Кузмичев

„ Една мрежа се слага върху влизащата вода, а другата върху излизащата, водата на морето е на приливи и отливи, а рибата остава в мрежите “, споделя Кочин. Така преди няколко века предците на днешните поданици на Колежма се занимавали със зимен лов на риба, единствено че са яздили коне по леда, а не моторни шейни.

Ето по какъв начин наподобява риболовът на мрежата през зимата. 
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР