Получихме третия мандат. Даваме си сметка каква отговорност тежи върху

...
Получихме третия мандат. Даваме си сметка каква отговорност тежи върху
Коментари Харесай

Нинова към ИТН: Имаме сериозни намерения за кабинет. Тошко Йорданов: Готови сме за диалог

Получихме третия мандат. Даваме си сметка каква отговорност тежи върху нас. Декларираме изрично предпочитание да опитаме да създадем държавно управление, тъй като знаем какво ни чака през идващите месеци.

Това сподели водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова при започване на договарянията с представители на " ИТН " за сформиране на държавно управление в границите на третия изследователски мандат, съобщи кореспондент на Novini.bg.

Нинова помоли Има Такъв Народ за три неща.

" Първо, да кажете вашата позиция за това бихте ли желали да създадем държавно управление. Второ, желаеме то да стъпи върху програмата, която е отворена за оферти от Има Такъв Народ. След като не сте взели участие в съставянето й, безусловно разумно е да изразите мнение. Изпратили сме ви я авансово ", сподели Нинова. " И трето, дано през днешния ден да не беседваме за конструкция и личен състав на Министерски съвет.

„ Благодаря ви, че не тръгнахте да ни обикаляте депутатите един по един и да им обяснявате какъв брой са значими и свободни”, сподели Тошко Йорданов.

„ Според нас е най-добре да се направи държавно управление с четирите партии, които бяхме до момента. Що се отнася до програмата, тя значително покрива съдружното съглашение, което сключихме преди. Прочетохме я и идваме с подготвени предложения”, сподели още Йорданов.

Ще създадем всичко допустимо за промяна на правосъдната система и антикорупционното законодателство. Това заявява Ива Митева от " ИТН " при започване на консултациите с Българска социалистическа партия.
Ива Митева заявява подготвеност за правосъдна промяна, само че най-малко пред медиите не влезе в детайлности дали Има Такъв Народ ще поддържа закона за КПКОНПИ във типа, импортиран от Политическа партия, откакто преди го е подлагала на критика нееднократно и то остро. Не стана ясно също и дали Има Такъв Народ ще промени позицията си против кандидатурата на Бойко Рашков за началник на антикорупционната комисия.

Готови сме за градивен разговор, имаме съвсем цялостно съвпадане в програмата, която стъпва на съдружното съглашение, имаме и своите забележки, само че ще ги отразим в нея, заявиха Митева и шефът на групата на Има Такъв Народ Тошко Йорданов.

Избори сега не са нужни, те няма да доведат до по-добри резултати, а единствено ще задълбочат рецесията и ще доведат до нови избори, изясни Митева. И прикани виновните политици да загърбят егото си.

След срещата Българска социалистическа партия и Политическа партия препотвърдиха направената към този момент стратегия и оповестиха, че името на премиера ще стане ясно, в случай че се обезпечи болшинство за политиките в нея. От Българска социалистическа партия считат, че претендентът за министър-председател би трябвало да бъде посочен от Политическа партия - най-голямата политическа мощ в Народното събрание.

" Разговаряхме с Политическа партия да оставим програмата отворена за оферти от Има Такъв Народ, защото те не участваха в диалозите, когато я приехме ", заяви водачът на левицата Корнелия Нинова.

Тя уточни, че първата среща е предходна добре, само че не са водени диалози за личен състав и конструкция на Министерския съвет, до момента в който не минат консултациите с Има Такъв Народ и Демократична България. След това ще имаме втори кръг диалози, откакто се уверим, че имаме болшинство по управническата и законодателната стратегия, добави Нинова.

" Колегите от " Продължаваме Промяната " сложиха едно искане - по време на договарянията мандатът да бъде държан толкоз, колкото е належащо, с цел да бъде признато антикорупционното законодателство, законът за Кoмисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ) и да бъде определен Бойко Рашков за ръководител ", осведоми водачът на Българска социалистическа партия. Тя увери, че на първите диалози ще бъдат изслушани настояванията на всички сътрудници и по-късно ще се търси единодушие по останалите въпроси.

Попитана по какъв начин ще беседват с Има Такъв Народ, които имаха забележки по закона за КПКОНПИ, водачът на Българска социалистическа партия отговори, че ще договарят умерено и аргументирано. Търсим болшинство, което да е твърдо против досегашния модел на ръководство, което да поддържа правосъдна промяна, а тя минава и през смяна в КПКОНПИ, уточни Нинова. Ще споделяме тези причини, ще вадим случаи на модела на ръководство на ГЕРБ, в случай че поддържат - поддържат, в случай че не, няма да имаме болшинство и ще отидем на избори, разяснява тя.

Вчера ръководителят на бюджетната комисия Любомир Каримански от Има Такъв Народ разяснява, че са " за " антикорупционният закон да се одобри. Нека да забележим нормите какви ще бъдат, по какъв начин ще бъдат написани тъкмо и оттова нататък ще реагираме, уточни той. Каримански сподели, че в парламентарната група на Има Такъв Народ не са обсъждали кандидатурата на Бойко Рашков, само че съгласно него по-важно е какъв закон ще се одобри.

Относно изразените преди време от Има Такъв Народ възражения към законопроекта за КПКОНПИ, Каримански разяснява, че " не толкоз разминавания, конкретизирания има ". Според него в хода на полемиките и сред първо и второ гласоподаване всичко това може да бъде доизработено.

" Мисля, че ще се случи третият мандат или най-малко аз бих желал да се случи ", разяснява Каримански. Той удостовери, че от Има Такъв Народ са подготвени със своите оферти по управническата стратегия на нов кабинет и са разискали една огромна част от тях. Това, което видяхме или което ни беше предоставено, се припокрива с съдружното съглашение, с това, което и ние отстояваме, сподели още депутатът от Има Такъв Народ.

Относно поръчката на Има Такъв Народ за кабинет без водачите на Политическа партия Кирил Петков и Асен Василев, Каримански разяснява, че е по-важно да се видят програмата и политиките, които ще бъдат написани. Основното преди програмата е да намерим обща информационна тактика и проект на работа, добави той.

Осигуряването на болшинство в Народното събрание за антикорупционна промяна бе изискването, което сложиха на Българска социалистическа партия от " Продължаваме Промяната " на първия диалог в понеделник. Предстои среща и с " Демократична България ".

" Червените " започнаха съвещания за кабинет, откакто получиха третия мандат от президента Румен Радев.

Първата среща през вчерашния ден беше с най-голямата парламентарна група - на " Продължаваме промяната ". Структура и състав на предстоящ кабинет не са обсъждани. Ако бъде реализирано единодушие и бъде открито нужното болшинство, от най-голямата политическа мощ ще предлагат министър председател.

Очаквайте детайлности!
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР