Полските шофьори на тежкотоварни автомобили ще блокират няколко гранични пункта

...
Полските шофьори на тежкотоварни автомобили ще блокират няколко гранични пункта
Коментари Харесай

Полски превозвачи ще блокират граничните пунктове с Украйна в знак на протест срещу украинските си колеги

Полските водачи на тежкотоварни коли ще блокират няколко гранични пункта сред Полша и Украйна през идната седмица в символ на митинг против, съгласно тях, свободата на деяние на украинските превозвачи в Полша, която вреди на бизнеса им. Това съобщи за Ройтерс Яцек Сокол, съорганизатор на митинга и заместник-ръководител на Комитета за отбрана на превозвачите и транспортните работодатели в Полша.  " Украинските транспортни компании (...) влизат без ограничавания и правят транспортни интервенции, които нямат право да правят ", сподели Сокол.  " Сега тези компании вършат каквото си желаят. Има пълномащабно, неконтролирано нахлуване, както и при зърното ", съгласно представителят на полските превозвачи.

Протестът, плануван да стартира на 6 ноември, идва на фона на икономическо закъснение в Европа и на облекчаването на регулациите за украинските транспортни компании през 2022 година от страна на Европейския съюз.

Според Яцек Сокол преди нашествието на Русия украинските транспортни компании са получавали сред 160 000 и 180 000 разрешителни на година за съответни курсове, изискващи влизане или директно прекосяване през Полша, само че не и за доставки за самата страна. " Сега тези компании вършат каквото си желаят. Има пълномащабно, неконтролирано нахлуване, както и при зърното ", съгласно представителят на полските превозвачи.

Блокадата на граничните пунктове е просто опция да се затвори границата за конкурентните украински водачи на камиони, разяснява заместник-министърът на инфраструктурата на Украйна Сергей Деркач, представен от локални медии. Те съставляват 85 % от тези, които пресичат украинско-полската граница, добави той.

Според украинското министерство на инфраструктурата приблизително сред 40 000 и 50 000 камиона пресичат границата с Полша на месец през осемте съществуващи пропускателни пункта сред двете страни. Това е два пъти повече, в сравнение с преди войната. Повечето от стоките се транспортират с помощта на украински превозвачи.

Собственик на полска транспортна компания и началник на асоциация на водачи в източния полски град Шедълце Карол Рихлицки сподели за Ройтерс, че митингът е самодейност на локално равнище и отразява по-широк проблем с полските транспортни компании, които губят пазари на изток от Полша, заради съветските контрасанкции.

Той съобщи още, че полските превозвачи за първи път са отправили своите претенции към държавното управление във Варшава през юли, само че отговорът, който пристигна едвам в края на октомври, и бил неудовлетворителен.

Инфо: Българска телеграфна агенция

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР