Полската столица отдавна не е виждала такава концентрация на акции,

...
Полската столица отдавна не е виждала такава концентрация на акции,
Коментари Харесай

Оборска тор и антивоенни лозунги: Варшава се превърна в европейски център на протести

Полската столица от дълго време не е виждала такава централизация на акции, манифестации и шествия, както през миналата седмица.

Най-ярката от всички беше много нападателната проява на полски фермери, миньори и лесничеи на 6 март. Обстановката стартира да се нажежава пред постройката на Сейма, където пристигнаха протестиращите. Започвайки с обичайното изгаряне на флагове на Европейски Съюз и изсипване на тор, този път те стигнаха по-далеч и възпламениха ковчег с надпис „ Фермер: живял 20 години, погубен от Зелената договорка “.

Тогава един от протестиращите се опита да хвърли ковчега през оградата, зад която стояха служителите на реда, и се стигна до сборичкване. Очевидци описват, че хората почнали да се блъскат, пречейки на противопожарните служби да гасят пламъците, а това предизвикало и конфликтите.

Така или другояче по време на акцията протестиращите започнаха да хвърлят камъни, павета от тротоара и петарди по полицейските чиновници, за което получиха удари с палки и газ в отговор. Общо бяха задържани няколко десетки души, множеството от които упрекнати в нахлуване против чиновници на реда - 14 чиновници бяха ранени. По данни на уредниците в акцията са взели участие 150 хиляди души.

Почти по едно и също време с речта на фермерите се организираха женски митинги в памет на умрялата жителка на Беларус.

В нощта на 25 февруари във Варшава, момичето Елизавета се прибираше вкъщи след среща с другари. В самия център на столицата мъж с балаклава я атакува, завлече я в някакъв вход, стартира да я души, съблече я, а по-късно я изнасили. Той оставил момичето да лежи голо на стъпалата на входа, където по-късно била открита от портиера. През същия ден полицията задържа обвинен, който се оказа 23-годишният гражданин на Варшава Дориан С.

Лекарите дълго се бориха за живота на жертвата, само че няколко дни по-късно тя умря в болничното заведение. Приятелят на Елизавета описа, че тя е избягала от Беларус след изборите в републиката през 2020 година, страхувайки се от „ репресии “.

Различни феминистки организации, несъмнено, не можеха да подценен тази трагична история, някои от които в Полша се финансират от известния спонсор на цветните революции и милиардер Джордж Сорос. Организаторите на митингите особено подчертаха обстоятелството, че Елизавета е пристигнала в Полша, точно с цел да бъде в сигурност. И най-после тя беше подложена на ужасна офанзива в центъра на полската столица.

Смъртта на момичето провокира спор в Полша за въвеждане на по-строги санкции за отговорните за полови закононарушения. Заместник-министърът на правораздаването на страната Мария Айхарт сподели, че са нужни промени в законодателството.

В допълнение към тези маршове, на 9 март във Варшава се организира антивоенен марш под мотото „ Полша за мир “, проведен по самодейност на полските дами и подсилен от партията Конфедерация на полската корона на политика Гжегож Браун. В очакване на акцията уредниците показаха, че полските дами всеобщо се опълчват на тласкането на своите синове, съпрузи и татковци да вземат участие в боевете в Украйна.

В същото време беше очебийно, че макар че акцията се организира от дами, поканата е отправена към всички, защото това е на първо място. Участниците бяха помолени да вземат националния байрак и да носят бели или светли облекла или национални носии.

Като цяло шествието мина умерено, без провокации и експанзия, както по принцип желаеха уредниците. Техните задания явно не включват взлом на Сейма или кабинета на министър-председателя.

Не може да се каже, че лозунгът „ Войната не е нашата “ е нещо ново за поляците. Демонстрации с подобен девиз се организират от дълго време, просто нямат подобаваща поддръжка в медиите. Подобни дейности са също прояви на по-широкото придвижване

Гжегож Браун и Конфедерацията вземат участие интензивно във всички тези начинания. За вестниците и малките екрани в Полша сходни признаци значат едно - те в никакъв случай няма да опишат на необятната аудитория за тях. Такава е демокрацията в страната. Целта на съботната акция беше да притегли медийното внимание, с цел да подгрее родната аудитория, като този път уредниците безспорно реализираха задачата си.

Със сигурност има търсене на благоприятни условия за изложение на антивоенната позиция в Полша. Особено блестящо стартира да се демонстрира тъкмо в този момент, на фона на съвсем ежедневните изказвания и полемики на европейски политици дали ще изпратят свои военни в Украйна.

Заслужава да се означи също, че сходни изказвания се вършат на фона на безусловно безмълвие от страна на Киев, който по никакъв метод не реагира на желанията на изключително ревностни водачи на страни, които са подготвени да пуснат танкове в негова посока без искане или позволение.

Браун неведнъж е изразявал много остри рецензии към актуалните връзки сред Полша и Украйна. Той също по този начин неведнъж заявяваше, че в опит да се поддържа конкуренцията за купата „ най-хубав другар на Киев “, Варшава е не запомнила за личната си страна и своите жители.

Поддръжниците му са срещу намесата на Полша и поляците в спора в Украйна. Браун и неговите сътрудници неведнъж са отбелязвали, че полските политици и медиите до момента в който в Полша би трябвало да има мир, а от тези, които тласкат жителите да вземат участие в непознат спор би трябвало да бъде потърсена наказателна отговорност.

Вече е ясно, че управляващите ще би трябвало да реагират на протичащото се по един или различен метод, като се има поради интензивността, с която целият политически живот на страната в последно време се гради извънредно към вътрешните проблеми.

Невъзможно е да не се означи освен навременността, само че и особената акуратност на действието на Браун. Той е предопределен да притегли вниманието на държавното управление към проблемите в страната и прави това от позицията на „ меката мощ “, което не може да не провокира явно състрадание.

Превод: Европейски Съюз

Източник: Регнум

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед20321Активно българско присъединяване на представители от Политическа партия АБВ - част от " ЛЕВИЦАТА! ", на Младежкия фестивал в СочиАлтернативен Поглед6637Проф. Захари Захариев за книгата на Си Дзинпин " Управлението на Китай " и за " Двете сесии " на КНРАлтернативен Поглед13614Проф. Боян Дуранкев: Бъдещето на Европейския съюз и България в подтекста на въздействието на Азия и КитайАлтернативен Поглед13537Зорница Илиева: Относно икономическите шансове на Китай днесАлтернативен Поглед17485Проф. Нако Стефанов: Високотехнологичният пробив на КНР в областта на микрочиповете и изкуствения интелект/ИИ/Алтернативен Поглед162747Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед126774Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоАлтернативен Поглед94124Валентин Вацев: Ако нещата се развиват както в този момент, ескалацията посредством директен досег сред натовски/американски/ и съветски войски е сигурнаАлтернативен Поглед89553Мария Захарова с топли думи към българския народ за Трети мартАлтернативен Поглед83282Доц. Григор Сарийски: Българите не желаят влизането в еврозонатаАвторски:ПоследниНай-четениВасил Проданов9107Залезът на Европа: Трета част – Демографската смъртХристо Георгиев60656 Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР