Полицаи спипаха гъбар, който при рейд в горите над Монтана,

...
Полицаи спипаха гъбар, който при рейд в горите над Монтана,
Коментари Харесай

Заловиха гъбар, взел новородена сърничка от гората

Полицаи спипаха гъбар, който при рейд в горите над Монтана, разкрил и се опитал да отнесе в дома си новородено сърне. Животното е освободено, а бракониерът ще бъде санкциониран, оповестиха от Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи.

В петък край балканското село Горно Белотинци униформени спрели за инспекция „ Пежо 405 ”, карано от 41 годишния Виктор Ц. Пазителите на реда открили, че мъжът няма брошура за ръководство на МПС, а при огледа на автомобила разкрили новородено сърне. Пред служителите на реда мъжът обяснил, че бил в гората за гъби и в шубраците разкрил дребното животинче. Решил да го вземе със себе си, с цел да зарадва децата, оправдал се той. Служителите на Министерство на вътрешните работи незабавно уведомили за случая Регионалната дирекция по горите в Берковица и пристигналите горски прибрали и пуснали сърнето на мястото, откъдето било взето. „ Най-вероятно сърната майка е наоколо и сама ще прибере рожбата си ”, разясниха специалистите. На гъбаря е формиран акт за противозаконен улов на диво животно, за който Наказателният кодекс планува до 1 година затвор или санкция от 100 до 300 лв.. Нарушителят ще бъде санкциониран, обявиха от РДГ.

Лесничеите приканват гъбари и планинари да не прибират открити дребни животни, а да ги оставят по местата им. Така шанса да оцелеят и израснат в естествената си среда е доста по-голям. При заплаха за дребните да бъде търсена помощта на ловните дружинки или горските в региона, предлагат специалистите.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР