Политологът Калоян Методиев в интервю за сутрешния блок Добро утро,

...
Политологът Калоян Методиев в интервю за сутрешния блок Добро утро,
Коментари Харесай

Калоян Методиев: Съседна Румъния ни демонстрира колко жалко е българското президентство и правителство

Политологът Калоян Методиев в изявление за утринния блок „ Добро утро, България “ на Радио „ Фокус “

Съботно-неделните дни бяха изпълнени още веднъж с политическо говорене. Какво ще се случи на политическата сцена, пренареждат ли се картите? Казвам положително утро на политолога Калоян Методиев, с който ще си поговорим по тематиката. Г-н Методиев, каква поръчка дават към сегашния миг партийните водачи?  

Държат се покрай гласоподавателите си, предвид на опцията да има нови избори. Дебнат се никой да не бъде упрекнат, че поради него не може да се сформира кабинет и се отива на нови избори. Позиционират се по отношение на президентството, което овладя цялата страна, и би трябвало да обяснят на гласоподавателите си за какво едни се подчиняват, други си мълчат, трети се съпротивляват на разрушаването на правилото на разделяне на управляващите. В общи линии, това е, което се случва в последните дни. 

Преобладаващите отзиви за въпросната среща сред ГЕРБ и „ Продължаваме промяната “ е, че това е крачка към сформиране на държавно управление, макар че Борисов и Петков отхвърлят. На какво мнение сте вие, допустима ли е коалиция сред двете политически обединения или по-скоро това е някаква PR акция? 

Тази среща беше изненада. От ръководителите на Политическа партия идват разнопосочни сигнали – с Плевнелиев ли е уговорена, с Десислава Атанасова ли. Това обърква и понижава опциите за предвидимост и разбор на дейностите им. Дали е въображаема тактика за коалиция, или липса на дисциплинираност, не мога да кажа. Със сигурност разнопосочните сигнали преобладават сега. А по отношение на опцията да се сформира действително такава коалиция, очевидно има група в Политическа партия, която го желае. Това удостовери през вчерашния ден депутатът им Дунчев – „ жадни за власт “ ги назова. Показателно е, че Борисов не отива, а това беше първото изискване, с цел да има среща сред двете партии. 

Да, т.е. имаме разединение в „ Продължаваме промяната “ към този момент. 

Да, тъкмо по този начин. Същевременно не стопираха да се атакуват, по медиите отиват да си приказват. Почва да наподобява като уговорена среща след учебно заведение да се бият. 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи, че по-скоро се надява на третия мандат. Това той сподели на конференция в съботния ден. Бяга ли от отговорност Борисов съгласно вас? 

Той се бори да излезе от изолацията. Очевидно не може с неговия мандат да се случи. Същевременно търси и реванш по отношение на Политическа партия. Същевременно не желае и да е отговорен за отиване на нови избори. А пък в последна сметка той има най-вече запаси да отиде още веднъж на избори и да доизтощи останалите политически участници. Гледам, че се сближиха неимоверно и с президента, който пък управлява изборния развой, като Брежнев и Хонекер си станаха. Т.е. имаме всички условия Борисов може би да желае да се върви на нови избори. 

Да, Борисов още веднъж похвали президента, да, през съботно-неделните дни. Със 125 гласа „ за “, знаете, депутатите гласоподаваха на първо четене връщането на хартиената бюлетина и в секциите над 300 души, с цел да може на идващия избор да се гласоподава по желание – с машини или с хартиени бюлетини. Г-н Методиев, добър ход ли беше това? 

Да, това е европейско решение. Това е вдишване на отговорност и исторически миг, тъй като нещата с машините излязоха от надзор. Давам ви един образец. ЦИК даде инструкции на комисиите в цялата страна да преброят отрязъците от машинното гласоподаване, пуснати в урните по партии, и да ги сравнят с машинния протокол, с цел да се види има ли разлика сред това, което излиза като краен резултат, и отрязъците. Повече от месец – през днешния ден сме 7 ноември, след изборите още няма инспекция на резултатите. ЦИК към момента не са оповестили резултата. Крие ли се нещо? Напасват ли се резултати? Напомням, че на машини в три области в страната по време на изборния ден излезе надпис „ Дневникът е фалшифициран “ – някой го е писал, софтуерът е пипан, не е от Космоса пристигнал тоя надпис. Т.е. с всеки минал ден подозренията за машините нарастват. Давам ви образец – Германия и Холандия, които отхвърлиха и отстраниха машинния избор, тъй като доста тясна група управлява и схваща процесите, а няма надзор от обществото. Т.е. не може да лекуваме една болест, която при нас беше изборният развой с хартия, невалидните бюлетини, с една още по-голяма, което се случи. Така че поздравявам връщането на хартиената бюлетина с нови форми на надзор – видеонаблюдение, преброителни центрове по райони.  

Казвате, че към момента нямаме резултат от това, само че кой би трябвало да бие камбаната в тази ситуация? Никой не се тормози като виждам. 

Ами преди малко я бихме. Надявам се и други да я поемат. Обществото би трябвало да приказва по тоя въпрос. Видяхме, и на последната социология по този въпрос, че обществото е разграничено – 47 на 48%. Т.е. ние би трябвало да дадем опция и на двете групи да бъдат показани в тоя развой. 

Г-н Методиев, в политическото говорене се прокрадват думи като „ извършване на покупки “ – едни упрекват други, че са си пазарували депутати, трети си пазарят и изтребители за милиарди. Знаете, че Народното събрание реши в петък с огромно болшинство България да закупи още 8 изтребителя F-16 от Съединени американски щати. Как ви звучи, че за 16 нови машини България ще даде към 4,6 милиарда лв., а в това време прилежаща Румъния публично подписа контракт за придобиването на 32 изтребителя F-16 „ втора употреба “ от Норвегия за 388 милиона евро? 

Съседна Румъния ни направи показно и ни показва какъв брой тъпо е българското президентство и държавно управление. Румъния е три пъти по-голяма от България, купува два пъти повече самолети на пет пъти по-ниска цена и с пет пъти по-кратък период на доставка. Това е незаконен лобизъм, с който се задължава с милиарди българското общество с години напред за нещо, което не е належащо. Най-бедната страна в Европейския съюз дава най-вече пари за оръжие. Както и да го погледнете, това е севернокорейски вид. Първо армията, а чак след това стопанската система и стандартът на живот на хората. На гол търбух – чифте пищови е българската сентенция. Да не приказваме, че това е инвестиция в предишното. Все повече стартират да преобладават дроновете, приказва се за безпилотни самолети.  

Да. 

Големите европейски страни могат да охраняват небето ни по линия на НАТО. А ние ще си купуваме технология, която излиза от международните трендове, когато след години я получим. Пак дублирам, това е закононарушение и национално изменничество. 

Да, сумата е в действителност голяма и много огромна разлика има с тази на прилежаща Румъния. Г-н Методиев, и още нещо – „ за “ ли сте бъдещо участие на България в Организацията за икономическо съдействие и развиване? От там през вчерашния ден споделиха на нашия президент, на Радев, че Организацията може да способства за промените в България. 

Разбира се. Присъединяването ни към така наречен „ Клуб на богатите “ Организацията за икономическо сътрудничество и раз ще увеличи кредитния ни рейтинг, ще ни направи по-сигурни за задграничните вложители и ще ни даде достъп до ноу-хау, което се съдържа в тази организация. Колкото по-бързо се присъединим към Организацията за икономическо сътрудничество и раз, към еврозоната, към Шенгенското съглашение, толкоз по-добре. Само можем да печелим от това, което останалите към този момент употребяват. Да не приказваме, че от дълго време се харчат парите по Плана за възобновяване и резистентност. Така че поздравявам бързата интеграция на България по отношение на всички организации, от които можем да спечелим. 

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова съобщи, че логиката на процесите демонстрира, че се върви към президентска република. Ще съумеят ли депутатите съгласно вас да опазят парламентарното ръководство? 

Права е. Депутатите носят историческа отговорност. Те са производни на избрани групи гласоподаватели. Ако на това общество му е останала някаква имунна система, ще се съпротивлява на това, което му се приготвя, и ще притиска партиите и депутатите си. Единственият труженик за президентска република публично беше Слави Трифонов, само че видяхме, че с тази карта даже не влезе в Народното събрание. Мисля, че в последна сметка здравият разсъдък ще надделее и ще тръгне опозиция против президентския сюжет и дейности да се подкопават всички, да се вършат и унищожават партии, да се разделят, да се подмамват като диваци със стъклени маниста и по този начин да се доразбива партийната система и формата на държавно ръководство.   

А съгласно вас вероятни ли са плаващи болшинства, за които се заприказва, в които и опозицията ще е част от взимането на решения? 

При плаващите болшинства няма ръководещи и съпротива, всичко се образува за момента. Сега имаме типичен плаващи болшинства – военната помощ за Украйна, хартиеното гласоподаване, присъединението към еврозоната, пазаруването на нови самолети. Този парламент е плаващ и ще е по този начин, до момента в който не се образува управническо болшинство. Но въпреки това се вършат, че не е ясно, в случай че има експертен или някакъв различен кабинет, да се продължи по същия метод на преливане на едни гласове в други. Очевидно обстановката е спешна, не сме в класическа обстановка и не би трябвало да се изключват никакви сюжети. 

Нямаме постоянен кабинет към момента. Какви ще бъдат огромните последствия за обществото ни поради неналичието на подобен, както и неналичието на бюджет? Както знаем, беше продължен остарелият. 

Служебният кабинет отхвърля да внесе бюджет за 2023 година и продължава с този от 2022 година, което значи, че заплати, детски, обществени помощи, поддръжка за бизнеса остават такива, каквито са си в този момент, без никакво нарастване. А цените не престават да порастват. Това е обедняване и риск пред бизнеса.  

А в първия ден на Народното събрание Радев изрично съобщи, че е подготвен с бюджет. Как си обяснявате тези дейности? Защо в този момент отхвърлят? 

Правят следващите тънки сметки за повече власт, за преодоляване на страната или нещо друго. Не мога да схвана логиката, напук ли е, в случай че обществото има потребност от тия пари. Това значи рецесия, следващата рецесия ли ще се продуцира от там. Да не приказваме, че европейските страни – примерно Германия към този момент даде 200 милиарда евро за спомагателна поддръжка на бизнес и семейства, вършат го Испания, Гърция, Унгария, Япония. Т.е. ние сме единствената европейска страна, която няма пари за обществени помощи и поддръжка на работните места, обаче има милиони и милиарди остатъци за следващите нови самолети. Пак споделям, тук става въпрос за някакъв тип лобизъм, антиикономическа, антисоциална, антиобществена политика. Виждаме по медиите, че и редица други проблеми се навързват към това служебно държавно управление – корупционни кавги в няколко министерства. Докладът на ОССЕ удостовери, че има интервенция в изборите от служебния кабинет, т.е. те са деен участник в развой, който единствено трябваше да провеждат. Заради всичко изброено, което споделих дотук – отводът да се внесе бюджет, корупция, безконтролна власт, лобизъм, е доста значимо да имаме постоянен кабинет, определен от Народното събрание и следен от Народното събрание, с цел да може обществото да получи някаква вероятност за развиване и да се стабилизира партийната система, стопанската система и нови цели пред страната.  

И за край на нашия диалог – вашата блиц прогноза до края на годината? Пренареждат ли се картите на политическата сцена, какво очаквате да се случи? 

Постоянно се пренареждат. Въпросът е кой ще издържи на темпото, кой ще оцелее и кой ще продължи в по този начин създалата се спешна обстановка. България е в тежка политическа рецесия.  

Благодаря ви за този диалог.  

И аз благодаря.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР