Пожар горя в Универсалната зала в центъра на македонската столица

...
Пожар горя в Универсалната зала в центъра на македонската столица
Коментари Харесай

Зала, подарена от България, горя в Скопие. Тя е копие на изгорелия цирк в София

Пожар пламтя в Универсалната зала в центъра на македонската столица Скопие , която е копие на изгорялата през 1983 година постройка на цирка в София . Изгоряла е покривната структура, огънят към този момент е овладян. Все още няма публична информация за аргументите за пожара.

Според първичната информация в постройката, която е в ремонт, е нямало хора. Шефът на пожарната в Скопие Звонко Томески сподели, че аргументите за пожара ще бъдат открити в допълнение от полицията.

Ремонтът на Универсалната зала стартира преди месец от Министерството на културата. Наскоро то пое от общината в Скопие правата за реконструкцията.

На 19 февруари министерството подписа контракт на стойност 1,9 милиона евро със строителната компания " Универзал - Балкан " за реорганизация на фасадата и покрива на постройката, македонската работа на Радио Свободна Европа.

Реконструкцията на Универсалната зала стартира през септември 2021 година от предходния кмет на Скопие Петре Шилегов с пари, отпуснати от държавното управление. С встъпването в служба на кметицата Данела Арсовска месец по-късно, ремонтните действия бяха спрени.

Арсовска се аргументира с довода, че планът, по който се прави реконструкцията, не подсигурява сигурността на ползвателите на оборудването.

" Строителните действия са спрени. Иска ми се да имам вяра, че може би се дължи на промяна на кмета, не желая да имам вяра, че Универсалната зала, като монумент и подарък от България е оставена да се разрушава поради дребни политически дивиденти ", сподели през февруари 2022 година министърката на културата Бисера Костадиновска-Стойчевска .

Дни по-късно Министерството на културата предложи да се заеме с реконструкцията. Сега ремонтът стартира още веднъж след двугодишно спиране.

Във вторник министърката на културата сподели, че размерът на вредите ще бъде открит скоро, преди да продължи строителството и прикани за бързо решение на случая.

Универсалната зала е наричана знак на Скопие. Тя е копие на цирка в София, който изгоря през 1983 година

Залата е издигната от България след пагубното земетресение в Скопие на 26 юли 1963 година Тогава над две трети от града са унищожени, над 1000 са починали, а десетки страни изпращат помощи за възобновяване на града.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР