Погледната от Космоса, тя прилича на гигантско зелено водорасло между

...
Погледната от Космоса, тя прилича на гигантско зелено водорасло между
Коментари Харесай

Делтата на Окаванго - капка между две пустини

Погледната от Космоса, тя наподобява на гигантско зелено водорасло сред пустините. Това е делтата на Окаванго! Ала тя е още нещо: най-големият оазис на планетата и едно от най-красивите кътчета за пътешествениците.

За своето африканско премеждие в най-голямата вътрешноконтинентална безоточна делта на Земята споделя пред „ Марица ” българинът Светлин Иванов-Лаубер.

Делтата на Окаванго носи името на реката Окаванго, която всяка година влива в нея 11 милиарда кубически метра вода. Намира се в Ботсвана и е с повърхност над 15 хиляди квадратни километра, която през по-влажни интервали може да ​стигне и до умопомрачителните 22 000 кв.км. 



Знаете ли, че река Окаванго е третата по величина в Южна Африка? Геологията на региона е такава, че част от системата на тази рифтова котловина, е довела до улавянето на реката и образуването на делтата. Днес Окаванго е същинско екологично знамение, което се състои от блата и сезонно наводнени равнини - една от дребното делта системи, изцяло откъснати от океана. Истинско знамение е, че съществува място, където сезонните дъждове могат да поддържат такива зелени растения и диви животни. Отивайки там, всеки има шанса да премине от влажна зона към суха земя, през криволичещите

водни пътища с палми и папирус.



„ За мен тя е територията на водните лилии, най-красивата капка сълза сред две големи пустини: Намиб от запад и Калахари на изток. Между HEбитието на едната пустиня и вакуума на другата. До там се стига доста мъчно - споделя Светлин. И прибавя: „ Пътят минава през една пустиня във всяка посока. Независимо от къде идваш и от какво се зaвръщаш. Животът ми ме води два пъти там.

В кралството на водните лилии

След прекосените пустини. След изкатерените дюни. След пясъчните стихии. След жаждата и пожарa от нея.



Пълноводната Окаванго, идваща от Ангола и разливаща ce в безкрайната низина, е великодушна като премия, като обезщетение. Като тази част от живота ми и благослов. Там, сред двете големи пустини “.



Уникалната екосистема се оказва

най-голямата непокътната вътрешна делта в света и е непокътната в съвсем девствено положение. По този метод делтата на Окаванго дава достъп до гледката на дивата Африка. Тук всеки странник минава около острови с палми и гъсти гори, които сияят с буйна растителност и са приютили доста диви животни. „ Там слоновете идват от дългия си път в сушата, а те са по-уморени даже от самия теб. Покрити с прахуляк и бръчки аскети. Изнемощели колоси, които пристъпват постепенно и тежко, с молещи крачки. Сините огледала на водата им се костват миражи, само че те помнят траекторията на своето завръщане. А

отплатата, която  пустинята им подарява,

е оазисът.

Озовали се най-накрая в този воден парадайс, слоновете се трансформират в щастливи деца - колоси, играещи си във водата “, споделя пътешественикът. И продължава: „ Хоботите им танцуват с водни пируети, а всяко фламинго им се покланя като елегантен придворен. Моята дребна ладия се плъзга по водата сред тръстиките.



Тя е издълбан дънер на дърво, назовават ги нкоро-нкоро. Тези ладии се носят леко сред водните лилии - като сън. Сънувам го с отворени очи, а сред ресниците ми танцуват залези и вселени. Сякаш самият живот се отразява в тази вода. И като че ли не ладията ми плава към залеза, а залезът се носи към нея. И ми подарява тишина - след виковете, след изгубеното в пожари и в пустини.



И слоновете към този момент не ca жадни

Те са намерили своя път и са пристигнали. В теменужения полуздрач те са застанали от двата бряга на реката, като безмълвни божества. Като целия ми живот в безшумната ладия, плъзгаща се върху огледалните води – там, сред две големи пустини “.

 
Може да срещнете праисторически рeптил 
Делтата на Окаванго е извънреден образец за взаимоотношението сред климатични, геоморфологични, хидрологични и биологични процеси. Както и за метода, по който растенията и животните са приспособили своя витален път към годишния цикъл от дъждове и наводнения. 

Тук може да откриете разнообразни змии и гущери, а по-близо до водата несъмнено ще срещнете и крокодили от Нил. На пътя ви може да излезе и едно пълзящо, наподобяващо на праисторически рeптил създание. Водите са цялостни с очарователни водни типове, като фасул и тигрова риба.


„ Бижуто` на Калахари
Окаванго записва 122 типа бозайници, 71 типа риби, 444 типа птици, 64 типа влечуги и 1300 типа цъфтящи растения. И през днешния ден е оповестена за световно завещание от ЮНЕСКО. Тази забележителна делта в пустинята се развива през хилядолетията от милиони тонове пясък, пренасян по реката от Ангола.

Доминиращите растителни типове са тръстика, палми моколване, акация, смокиня от явор, дъждовни дървета и африкански мангостин.

В долното течение на делтата многогодишните блата отстъпват място на сезонни блата и наводнени пасища. На югоизток има три огромни земни масива: хребетът Мацеби, островът на Вожда и езикът на Мореми. Тук растителността е най-вече мофан, акация и шубраци. Именно в този район огромен брой бозайници се отдръпват през сухите зимни месеци.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР