Подредете артишока в голямо плато или индивидуални чинийки, добавете разкошния

...
Подредете артишока в голямо плато или индивидуални чинийки, добавете разкошния
Коментари Харесай

Артишок с крем от чери домати

Подредете артишока в огромно плато или самостоятелни чинийки, прибавете луксозния сос и си кажете наздраве с чаша бяло вино

Необходими Продукти

● артишок - към 1 кг
● лимони - 1 бр.
● чери домати - 250 г
● чесън - 1 огромна глава
● босилек - 3 клончета
● зехтин
● крема сирене - 100 г или на усет
● черен пипер - 1 щипка
● балсамов оцет - 2 с.л. бял
● сол

Начин на подготвяне

Почистете, обелете артишока и го сложете в купа с изцеден в нея лимонен сок, с цел да не почернява.

Загрейте вода в тенджера с малко сол и една-две лъжици лимонен сок. Сложете артишоците, разрязани на половинки, и варете 10-12 минути.

Тук ще направя уточнението, че това време за готвене се отнася за дребни или междинни артишоци, а както знаете има и едни, които са великански, те се готвят малко по-дълго.

За жал, аз тъкмо такива открих на пазара и почтено казано си избирам тези с естествения размер. Друг е моментът, че случих и на много прокиснал артишок, който към този момент беше направил мъхчета от вътрешната страна и половината от него издълбах, с цел да ги отстрани.

При пресните представители на този зарзават това го няма и само би трябвало да се обели извън. Тоест да се отстранен твърдите външни листа и към два сантиметра от върха, а не да се дълбае вътрешността. Но, в тази ситуация се наложи.

След като половинките артишок са леко омекнали, извадете ги от водата и подредете в тавичка, застлана с хартия за печене. Ако ползвате от гиганския артишок, тогава би трябвало да е нарязан на по- дебели надлъжни резени, вместо на половинки. Поръсете с малко сол и зехтин и печете до златист тен.

През това време на другото равнище във фурната сложете друга тавичка с измитите чери домати, обелените скилидки чесън, стръкчета босилек, сол, черен пипер, бял балсамов оцет и хубава струйка зехтин.

Печете до омекване и лек тен на зеленчуците.

След като всичко е готово, извадете от фурната ястието с артишок. Подредете артишока в огромно плато или самостоятелни чинийки.

Прехвърлете омекналите и карамелизирани доматки, чесън и босилек в блендер. Добавете крема сиренето (по принцип е на усет какъв брой от него ще сложите).

Пасирайте до равен или полугладък крем. По предпочитание го доовкусете с още малко сол, пипер и струйки зехтин и лимонен сок.

Поднесете соса към печения артишок.

Лесно и вкусно ядене е артишок с крем от чери домати!

Добър вкус!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР