Подходящият хранителен режим на пациентите с възпалителни чревни заболявания е

...
Подходящият хранителен режим на пациентите с възпалителни чревни заболявания е
Коментари Харесай

Лаврак на пара, крем супа от батат и мус от печена ябълка - идеалното меню за превенция на чревни заболявания -


Подходящият хранителен режим на пациентите с възпалителни чревни болести е толкоз значим, колкото медикаментозното лекуване, споделя ендокринологът и диетолог доктор Райна Стоянова от УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “.

Д-р Стоянова показа новите протоколи за диетично хранене при пациенти с улцерозен колит и болест на Крон, на събитие, проведено от Българската асоциация болест на Крон и улцерозен колит (БАБКУК) и био фармацевтичната компания Takeda. Проявата беше придружена с проява от студенти на Кулинарната академия HRC. Музикален хазаин на събитието бе певицата Тони, пациент с улцерозен колит. 



певицата Тони, пациент с улцерозен колит

При интензивно заболяване няма диета, която да е 100% разпознаваема и предписвана от лекарите, само че емпирично всеки пациент стига до собствен личен хранителен режим, който е подобаващ и подобаващ на симптоматиката. В последния протокол за диетично хранене на пациенти с възпалителни чревни болести от 2020 година е отделено особено място на предварителната защита на болесттите. С балансиран хранителен режим може да се минимизира риска или да се предотврати отключване на такова заболяване ", споделя диетоложката.

Акцентите в тези рекомендации

В хранителния режим би трябвало да доминират артикули, богати на омега 3 мастни киселини; да се понижи приемът на омега 6 мастни киселини. Препоръчителна е потреблението на повече плодове и зеленчуци, които съдържат фибри. Крехкото месо е възможно. Посоката е към едно по-вегетарианско хранене, уточни доктор Стоянова.

Кои са най-честите дефицити при пациентите с възпалителни чревни болести?

Едно от най-честите затруднения при тези болести, даже в начална, лека фаза е анемията . Тя е провокирана от невъзможността желязото да се всмуква от храната и като цяло пациентите са с анемия и са хронично изтощени. В избрани случаи се вършат интравенозни вливания с стоманени препарати, с цел да се набави елементарно и бързо, изяснява ендокринологът.

Понякога има дефицит на витамин В12 , доста значим витамин, който е виновен за кръвотворенето, за доста много функционалности в тялото, за нервната функционалност. Той също се набира с вливания, тъй като оралните форми не са ефикасни.

Много постоянно липсват калцият и витамин Д , най-много тъй като доста постоянно пациентите са лекувани с кортикостероиди. 

Задължително би трябвало да се ревизират албуминът и общият белтък , предизвестява доктор Стоянова - тези заболявания на червата доста постоянно са белтъкгубещи, допустимо е пациентите да имат отоци и е доста значимо протеините да бъдат набавени в допълнение, това може да стане с вливане на белтъчни разтвори. 



Кулинарната проява на академия HRC

По думите на доктор Райна Стоянова, подбраното тристепенно меню е уместно за всяка фаза на чревните болести, както и за интервалите на ремисия.



Лаврак на пара с аспержи

Крем чорба от три разнообразни картофа - елементарен жълт, батат и виолетов, с крутони

Избрахме за предястие крем чорба от картофи – кулинарната обработка на храната е от извънредно значение – картофът може да бъде и нездравословен, и потребен, според от това по какъв начин е подготвен. При чревни болести печените картофи са извънредно удобни, това предястие е уместно във всички етапи на възпалителните чревни болести, изясни доктор Райна Стоянова и прибавя, че бататът, аленият картоф, който от ден на ден се консумира в България, е богат на калий – електролит, който елементарно се губи при чревни заболявания, по тази причина се предлага във всевъзможни диети.

Лаврак на пара с разновидност от аспержи, с пресни билки

В дейната фаза на заболяването, пациентите с улцерозен колит и болест на Крон имат повишени протеинови потребности. При това е значимо произходът на протеините да бъде първокласен, месото да бъде нежно. Рибата е извънредно целесъобразна поради омега 3 мастните киселини. Освен това протеините в рибата са елементарно усвоими и това е целесъобразна храна. Приготвянето е извънредно значимо – може да бъде употребявана приготвена на пара, варена или печена. Абсолютно изискване е да бъде прясна или да е замразявана един път, споделя доктор Стоянова.

По думите ѝ аспержите са богати на желязо, калий, фибри, витамини. Кулинарно модифицирани плодовете и зеленчуците са по-лесно усвоими и по-малко затрудняват храносмилателния развой, фибрите по-лесно минават през пасажа в гастроинтестиналния тракт.

Печен банан и печена ябълка - мус от банан и сорбе от ябълка и банан

Печената ябълка е доста постоянно препоръчван десерт при такива болести, защото елементарно се усвоява, фибрите елементарно минават в чревния тракт, изяснява експертът.



доктор Райна Стоянова със студенти от кулинарната академия

Може ли диетичната храна да бъде вкусна?

Вкусът на човека се учи. Не е здравословно да се яде прекомерно пикантно, прекомерно кисело, прекомерно солено, без значение дали имаш чревно заболяване или не. Да, от време на време се постанова да създадем известни жертви с вкусовото себеусещане, само че българинът да вземем за пример е теоретичен да яде над 12 г сол на ден, това е доста рисково и за сърдечносъдови болести. Трябва да се научим да усещаме същинския усет на храната, споделя доктор Стоянова.

Нейната рекомендация е подправките, които се употребяват, да са допустимо най-натурални. Розмаринът, копърът, анасонът са потребни. Солта може да е морска, да е обогатена, трюфелова. Пресният чесън замества остарелия, сладките подправки също могат да се употребяват. Въпрос на импровизация, би трябвало единствено да се разчупи съзнанието, в нашите магазини към този момент има всичко, споделя лекарката.

Как се основава самостоятелен хранителен режим?

Лично аз не изработвам хранителни режими, само че работя с клиничен диетолог. Преди да изготвим хранителен режим пациентът бива прегледан, измерен на тегло, пускат се лабораторни индикатори. В взаимозависимост от резултатите вършим разбор на метаболитното положение, дава се въпросник, който касае хранителни желания, от време на време се прави генетичен разбор. Съобразно всичко това се построява хранителен режим - точка по точка - какво се препоръчва; прави се образцов хранителен режим за една седмица; допустимо е да се дадат рекомендации за предписания. Всеки хранителен режим е един теоретичен труд, признава доктор Стоянова.

Храна за предварителна защита

Изключително потребни са храните с полиненаситени мастни киселини от рода на омега 3. Те са мощен антиоксидант, имат противовъзпалителен резултат. Плодовете и зеленчуците са богати на фибри. Много потребни са продуктите, богати на витамин Д - който има отношение към метаболизма и костното здраве, обобщава еднокринологът и диетолог доктор Райна Стоянова.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР