Под сухите пространства на пустинята Атакама - най-сухата пустиня на

...
Под сухите пространства на пустинята Атакама - най-сухата пустиня на
Коментари Харесай

Съществува ли тайна екосистема под най-сухата пустиня на Земята

Под сухите пространства на пустинята Атакама - най-сухата пустиня на Земята, се намира прикрито царство, което гъмжи от живот. Тази подземна биосфера, открита от учени, е съкровищница на микробно многообразие, което може да отключи да разкрие тайните на най-ранните дни на Земята.

(Във видеото може да научите повече за: Сняг валя в пустинята Атакама – едно от най-сухите места в света)

Пустинята Атакама се простира в северната част на Чили, пейзаж, който е толкоз ялов и лишен от влага, че е огледало на суровите условия на Марс.  

Именно тук, под пресъхналата повърхнина, откривателите са разкрили под земята оазис на микробен живот. Откритията, оповестени в последните изследвания, разкриват солидна, разнообразна група бактерии, които процъфтяват в среда, за която преди се смяташе, че е прекомерно рискова за живот.

Откритието стана допустимо с помощта на дълбокото навлизане в до 13,78 фута (4,2 метра) в почвата на пустинята Юнгай. където са открити разнообразни микробни общности на друга дълбочина и при разнообразни типове почви. Тези микроби, в това число цианобактерии и екстремофилни Actinobacteriota, са се приспособили да оцеляват в условия които биха били смъртоносни за множеството форми на живот. Те живеят в порестите гипсови кристали, които образуват предпазен микроклимат, който ги защищава от ултравиолетовите лъчи радиация, като в същото време разрешава задоволително светлина за фотосинтеза.

Последиците за астробиологията са дълбоки. Ако животът може да процъфтява в дълбините на най-сухата пустиня на Земята, какво значи това? За потенциала за живот на други планети, като да вземем за пример Марс?

Is there a underneath 's?
Read more:
share your paper on:
— Journal of Ecology and Toxicology (@ecology_journal)
Гипсовите залежи в Атакама са сходни на на тези, открити на Червената планета, което подсказва, че в случай че микробните живот съществува на Марс, той може да бъде открит в сходни подземни ниши. Освен това микробната екосистема на Атакама предлага прозорец към предишното на Земята.

Екстремофилите, които живеят там, могат да бъдат сходни с най-ранните форми на живот на нашата планета, и да дават информация за това по какъв начин животът е зародил и еволюирал във враждебна среда. Чрез проучването на тези организми, учените се надяват да подредят пъзела на живота на Земята, а може би и на други планети.

Atacama Desert in northern Chile: Life on Earth's driest desert | via @stcom |
— MarcaChile.cl (@thisisChile)
Откриването на тази скрита биосфера е предизвикателство за разбирането ни за това къде може да съществува животът и уголемява на евентуалния ме обсег. То акцентира, че забележителната адаптивност на живота и способността му да намира на най-негостоприемните места.

Тъй като продължаваме да изследваме нашата планета и оттатък нея, пустинята Атакама е удостоверение за издръжливостта на и фар на вярата в търсенето на извънземни живот.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 

 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР