Почти всяка нощ има по десетина падащи звезди или ярки

...
Почти всяка нощ има по десетина падащи звезди или ярки
Коментари Харесай

Астроном: Всяка нощ има поне по 10 падащи звезди

Почти всяка нощ има по десетина падащи звезди или ярки булиди. При явлението снощи се е чул екот, който е пристигнал от разпадането или изгарянето на небесното тяло при навлизането в атмосферата. Това мнение изрази астрономът доцент Евгени Овчаров пред БиТиВи.

По думите му има метеорни потоци. Те са десетки през годината. При някои от тях има такива булиди, само че има и други падащи тела, които са спорадични и не могат да бъдат планувани, изясни Овчаров, който не би се наел да каже тъкмо какъв брой огромен е този булид, който падна нощес. Може би е в порядъка на половин или един метър. Има ред фактори, които не знаем и не можем да дадем поточни данни, разяснява астрономът.

" От два дни част от екипа е зает с лятната школа обвързвана с науките за космоса и Земята. Снощи, до момента в който подготвяхме телескопа, имахме опция да следим този булит. Мисля, че е по-правилно да го назоваваме булит, а не астероид, защото все още няма информация дали някаква част от него е паднала на земята. Ако е паднал, ние го назоваваме ослепителен метеор или булит ", изясни астрономът.

Той показа, че нощес един от сътрудниците им е възкликнал, че вижда нещо извънредно. Така всички съумели да видят края на булида. " Ниско над хоризонта в североизточна посока видяхме по какъв начин няколко части се разпаднаха ", разясни той и добави, че това събитие не е рисково и не може да нанесе вреди.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР