Почти половин година след изборната си победа, популистът и крайнодесен

...
Почти половин година след изборната си победа, популистът и крайнодесен
Коментари Харесай

Крайнодесният Вилдерс обяви, че има споразумение за правителство на Нидерландия

Почти половин година след изборната си победа, популистът и крайнодесен националист Герт Вилдерс съумя да се споразумее за сформиране на държавно управление в Нидерландия. След 16-часови договаряния Вилдерс се контракти с други 3 десни партии, само че с ангажимента, че той няма да е министър председател. Въпреки това обаче, новият кабинет в Ниските земи потвърждава още един път, че крайнодесните в Европа са в напредък.

Новата коалиция включва дясноцентристката VVD на досегашния министър председател Марк Рюте, партията-дебютант NSC и групировката на фермерите BBB. Коалицията ще е с повече от устойчиво болшинство от 88 места в 150-местната Долна камара на Нидерландия.

Не е взето дефинитивно решение за идващия нидерландски министър-председател, само че това няма да бъде Вилдерс, който се отхвърли от шанса в устрема си да реализира съглашение.

„ Имаме съглашение на договарящите и в този момент ще го представим на нашите (парламентарни)фракции “, съобщи водачът на Партията на свободата пред публицисти.

Крайнодясната PVV на Вилдерс притегли една четвърт от националния избор на изборите през ноември предходната година, откакто се съгласи да отсрочи някои от по-крайните си политики, като да вземем за пример възбраната на Корана, ислямските учебни заведения и джамиите.

Неговата победа сюрпризира европейската политика след 14 години на необятни обединения, ръководени от министър-председателя Марк Рюте, който след изборите продължи да бъде длъжностен министър-председател.

Бибиси показва, че спряган за нов министър председател е Роналд Пластерк - 67-годишен някогашен министър от Лейбъристката партия, той се отхвърля от процъфтяващата си академична кариера на молекулярен биолог, с цел да се занимава с политика.

Сделката беше реализирана часове преди последния краен период, натрапен от договарящите за актуалната коалиция, и господин Вилдерс предизвести, че към момента могат да бъдат направени корекции в съглашението. Парламентът ще разиска изискванията идната седмица, само че не се чакат изненади.

Малко детайлности се появиха за проектите на четирите партии за държавно управление, макар че се чака те да възприемат твърда политика във връзка с убежището и имиграцията. Според политически репортери се плануват изключително строги ограничения във връзка с служащите мигранти, макар че държавното управление ще продължи да съблюдава интернационалните съглашения.

Очакват се и обилни вложения в общественото обезпечаване и жилищното строителство, както и в защитата и селското стопанство. Според информацията все още, четиримата партийни водачи няма да вземат участие в новия кабинет, само че ще останат в Народното събрание.

Герт Вилдерс е в политиката от близо 15 години, като до скоро се смяташе по-скоро за безконечната съпротива, популист с крайни убеждения, който надали би застанал отпред на Нидерландия – една толкоз демократична страна. Крайнодясната вълна в Европа обаче очевидно заля и Ниските земи.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР