Почти като коледен подарък Конституционният съд (КС) получи и нова

...
Почти като коледен подарък Конституционният съд (КС) получи и нова
Коментари Харесай

Конституционният съд купи от ББР бившата централа на БНП Париба

Почти като коледен подарък Конституционният съд (КС) получи и нова постройка, наред с новите си пълномощия, признати с измененията в Конституцията, плюс че потръгна и забавената с две години процедура по желание на двама констутуционни съдии от парламентарната квота.

В четвъртък ръководителят на Конституционен съд Павлина Панова и изпълнителните шефове на Българска банка за развиване (ББР) Илия Караниколов и Цанко Арабаджиев подписаха контракт за продажба на постройката на ББР и прилежащия към нея терен, на бул. " Цар Освободител " №2. Веднага след формалното сключване на контракта изпълнителните шефове на ББР алегорично връчиха ключа от постройката на председателката на Конституционен съд Павлина Панова. Сградата обаче се нуждае от главен ремонт и не се чака конституционните съдии да се настанят в нея преди края на идната година.
Председателят на Конституционен съд Павлина Панова и изпълнителните шефове на Българска банка за развиване Илия Караниколов и Цанко Арабаджиев подписаха контракт за продажба на постройката на ББР, която се дава на Конституционен съд.
От датата на придобиването му и вписването в обществените регистри парцелът на ул. " Цар Освободител " 2 става обществена държавна благосъстоятелност и се дава за практикуване на активността на Конституционен съд.

Събитието става единствено седмица откакто Народното събрание започва избора на двама нови конституционни съдии от парламентарната квота, който Народното събрание забави повече от две години. В момента съдиите в Конституционен съд са 10, вместо 12, колкото са по Конституция, тъй като Народното събрание от две години не извършва задължението си да избере двама нови членове на Конституционен съд от своята квота на мястото на съдиите с изминал мандат. Това трябваше да стане към есента на 2021 година, само че в няколко поредни легислатури не съумяха да се спазарят за кандидатурите.
Реклама
В края на тази година обаче, внезапно управляващите форсираха и избора на нови съдии, и покупката на нова постройка, което стана извънредно бързо - решението на Министерски съвет за придобиването й беше взето на 15 декември. Преди това, през юли в Народното събрание бе импортиран план за решение, подписан от ръководещите и Движение за права и свободи, с което Министерски съвет се задължава да придобие и даде на Конституционен съд постройката на ББР на ъгъла с ул. " Дякон Игнатий ".

Самият факт на изземването на тематиката от Народното събрание беше чудноват, доколкото обезпечаването на подобаваща постройка на Конституционен съд би трябвало да е ангажимент на държавното управление. Именно до кабинета бе адресирала писмото си председателката на Конституционен съд Павлина Панова през лятото, когато подсети, че се чака разширение на пълномощията на Конституционен съд и по тази причина се постанова да ми се даде нова постройка.

Това развиване на събитията предизвикаха мнения у някои наблюдаващи, че съвпаденията надали са инцидентни, като се има поради, че се чака Конституционен съд да бъде сезиран с искане за оповестяване на противоконституционност на измененията в Конституцията - такива са поръчките както на парламентарната съпротива, по този начин и на президента.

От друга страна занапред следва работата на Конституционен съд да се усили неведнъж поради разширението на опциите за конституционна тъжба, направено с последните промени в конституцията. Вече всеки съд ще може да сезира Конституционен съд с запитване за противоконституционност, а освен висшите съдилища.
Реклама
От основаването си в края на 1991 година досега, към този момент 32 години Конституционен съд се обитава на последния етаж на постройката на Министерския съвет на бул. " Дондуков " 1, където се намират кабинетите на 12-те конституционни съдии и относително неголямата му администрация.

Входът за съда е страничният на постройката откъм ЦУМ. Повече от две десетилетия се приказва, че на съда би трябвало да се даде обособена независима постройка, която да дава отговор на институционалната самостоятелност на съда, и за това, че не е добър знак, че той се намира в постройката на Министерски съвет.
До момента Конституционният съд се обитава на последния етаж на Министерски съвет. Фотограф: Красимир Юскеселиев
Самата ъглова постройка на " Цар Освободител " 2 е монумент на културата и дружно с главната постройка на ББР на ул. " Дякон Игнатий " 1 в съседство е част от първия след Освобождението архитектурен отбор по европейски пример в София. Българската банка за развиване я купи през декември на пандемичната 2020 година от БНП Париба, която след четвърт век владеене реши да се раздели с нея.

Като претекст за продажбата импровизирано се сочеше, че постройката е станала прекомерно огромна за потребностите на централния офис на БНП Париба, а също така и последният й ремонт е бил преди 20 години. Банката разгласи търг, който се ръководеше непосредствено от централата й в Париж с посредничеството на екипа на консултантската компания CBRЕ за Централна и Източна Европа.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР