Почти две години след като Марио Драги предаде кормилото на

...
Почти две години след като Марио Драги предаде кормилото на
Коментари Харесай

Комерцбанк: Драги продължава да влияе на инфлацията

Почти две години откакто Марио Драги съобщи кормилото на Европейската централна банка на наследничката си Кристин Лагард и напусна Франкфурт, той към момента продължава да оказва въздействие върху инфлацията в еврозоната в качеството си на италиански министър председател, смята главният икономист на " Комерцбанк " - Йорг Кремер.

" Ако беше прокарал незабавно налагащите се промени и беше вдигнал на крайници икономически страната си, ЕЦБ нямаше да е под напън да оказва помощ на Италия ", написа в разбор, оповестен на 13 септември, немският банкер.

Кремер твърди, че триумфът на икономическото реформиране на Ботуша наподобява " противоречив " и страната евентуално ще остане подвластна от свръхниските кредитни разноски. Което ще принуди ЕЦБ да продължи да поддържа великодушна парична политика с риск по-агресивната инфлация да се трансформира в дълготраен фактор. По този метод " дейностите на Драги към момента въздействат на инфлацията ", заключава германецът. 

ЕЦБ намали непретенциозно скоростта, с която купува облигации по изключителната си противопандемична стратегия PEPP, в отговор на по-силното възобновяване на стопанството на еврорегиона. Банковите парични стратези покачиха и инфлационната вероятност на общността, само че в същото време предизвестиха, че е прекомерно рано да се каже дали краткотрайния ценови скок ще се трансформира в дългогодишен напън. 

Италианската инфлация се чака да е приблизително 1.5% през тази година, сочи изследване на организация " Блумбърг ". В Германия обаче тя се обрисува да доближи 2.9 %. Това провокира безпокойствие в страната, което членът на изпълнителния ръб на ЕЦБ - Изабел Шнабел - се опита да тушира в тирада пред немските бизнесмени на 13 септември. 

Шнабел сподели, че инфлацията в блока на еврото " по всяка възможност " ще се охлади през идната година след настоящия си скок, само че в същото време изложи и рисковете за този сюжет - от нередовните и незадоволителни доставки до по-високите заплати.  

Августовската инфлация в еврозоната се е повишила до 3%, съгласно първичните оценки, а в Германия е достигнала 3.9% годишно. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР