Почина Христина Ангелакова. Оперната прима си отиде на 73 години.

...
Почина Христина Ангелакова. Оперната прима си отиде на 73 години.
Коментари Харесай

Почина световноизвестната оперна прима Христина Ангелакова

Почина Христина Ангелакова. Оперната прима си отиде на 73 години. Това заяви Нова телевизия, като се базира на фамилията й.

Христина Ангелакова е родена в Исперих на 29 октомври 1944 година. Завършва междинното си обучение в Шумен, където фамилията й се реалокира. След дипломирането си Ангелакова се записва в консерваторията в класа на професор Сима Иванова. Тя приключва висшето си обучение през 1969 година.

След това отпътува за Италия, където записва специализация в академията „ Санта Чечилия “ в Рим. По-късно е поканена да подпише контракт с операта “Ла Скала”. През 1973 година получава огромната премия на състезанието за оперни актьори в италианския град Тревизо.

След като името ѝ нашумява в международен мащаб, тя е поканена да се завърне в България в колектива на Софийската национална опера. Установява се в столицата и пее на най-престижната оперна сцена в страната 23 години. Паралелно с уговорките си в родината Ангелакова не стопира да гастролира по света.

В интервала 2001-2004 година е шеф на Софийската опера. От 1985 година преподава оперно пеене в Националната музикална академия.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР