Почетният председател на ДПС Ахмед Доган, медийният и рекламен бос

...
Почетният председател на ДПС Ахмед Доган, медийният и рекламен бос
Коментари Харесай

Заради кредитни сделки с КТБ осветиха Доган, Гергов и медиен съветник на Костов като агенти на ДС

Почетният ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган, медийният и рекламен необут Красимир Гергов и медийният съветник на Софиянски, Костов и Ковачки Михаил Михайлов бяха осветени като сътрудници на някогашната Държавна сигурност при инспекцията на физически лица със кредитни покупко-продажби в Корпоративна комерсиална банка (КТБ) от Комисията по досиетата, оповестява

Независимият държавен орган, претрупан с разкриването на сътрудниците на тоталитарните комунистически служби, прави наложителна инспекция по член 62, алинея 12, т. 4 от Закона за кредитните институции (съгласно лист, оповестен на интернет страницата на Фонда за гарантиране на влоговете в банките).

Проверката се отнася за интервал от 5 години преди датата на лишаване на лиценза на банката в произвеждане по неплатежоспособност - 06.11.2014 година Проверени са 68 лица

Въпросната законова наредба, която е призната през 2015 година, гласи:
В 6-месечен период от регистриране в комерсиалния указател на решението по член 13 от Закона за банковата неплатежоспособност синдикът на банка в произвеждане по неплатежоспособност оповестява:
4. кредитни покупко-продажби, по които:
а) не са контрактувани обезпечения или са контрактувани обезпечения на стойност по-ниска от размера на усвоения кредит;
б) не са учредени по подобаващ метод контрактуваните обезпечения;
в) след съответно основаване на обезпечения не са непокътнати правата на заложния заемодател върху тях по планувания от закона ред, в това число и когато не е възобновено вписването на необикновен залог, не е предаден на кредитора или липсва към датата на оповестението обектът на действителния залог;
г) имущество с генезис от банката по смисъла на § 1, т. 6 от спомагателните разпореждания на Закона за банковата неплатежоспособност е предоставено от кредитополучател на други лица и размерът на която и да е от преводите надвишава 50 000 лева, като лицата се разкриват последователно; условието за предел не се ползва за лицата по член 2, алинея 1 и 3 от Закона за гласност на имуществото на лица, заемащи висши държавни и други длъжности;

д) са предоговаряни заеми във връзка с периода на осъществяване, размера и типа на обезпечението, когато не е уговорено в главния контракт.

От тестваните 68 лица три са с открита и към този момент оповестена при предходни инспекции на Комисията принадлежност към тоталитарните комунистически служби. Това са:

Ахмед Демир Доган, тестван в качеството му на физическо лице с кредитна договорка по член 62, алинея 12, т. 4, писмен знак а, д от ЗКИ;
Красимир Петров Гергов, тестван в качеството му на физическо лице с кредитна договорка по член 62, алинея 12, т. 4, писмен знак а от ЗКИ;
Михаил Петров Михайлов, тестван в качеството му на физическо лице с кредитна договорка по член 62, алинея 12, т. 4, писмен знак а от ЗКИ.
За Доган при кредитните покупко-продажби с КТБ не са контрактувани обезпечения или са контрактувани обезпечения на стойност по-ниска от размера на усвоения заем, както и са предоговаряни заеми във връзка с периода на осъществяване, размера и типа на обезпечението, когато не е уговорено в главния контракт.

За Гергов и Михайлов при техните кредитни покупко-продажби с КТБ не са контрактувани обезпечения или са контрактувани обезпечения на стойност по-ниска от размера на усвоения заем.

Ахмед Доган, който и през днешния ден дърпа конците на Движение за права и свободи от Сараите в качеството на почетен ръководител придвижването, оглавяваше партията от основаването ѝ през 1990 година до 2013 година

Той е осветлен като сътрудник под псевдонимите „ АНГЕЛОВ “, „ САВА “ и „ СЕРГЕЙ “ на Трето ръководство на Държавна сигурност (ВКР) – 1974 г.; Окръжно ръководство на МВР-ДС Варна – 1976 г.; Първо основно ръководство на Държавна сигурност – 1979 година

Красимир Гергов е щатен чиновник в Пето ръководство на Държавна сигурност (Безопасност и охрана) от 1985 година След 1989 година развива бизнес, като се трансформира в най-влиятелната фигура в рекламния и медиен бизнес.

Михаил Михайлов е вербуван като сътрудник „ ПЕШКО ” от Шесто ръководство на Държавна сигурност за битка с идеологическата измама през 1980 година

Според данните от досието му той е работил за отдел 01 – за битка с идеологическата измама и друга подривна активност на съперника по линия на художествената, креативната и научната интелигенция и по особено за неговото поделение 02 - художествено-творческа интелигенция.

Михаил Михайлов става прочут като медиен консултант в служебния кабинет на Стефан Софиянски (1997), а от ноември 1999 до юни 2000 година е началник на дирекция „ Информация и връзки с обществеността “ в Министерския съвет (1999-2000) при държавното управление на ОДС с министър председател Иван Костов.

На парламентарните избори през 2009 година Михайлов е пиар в акцията на партия „ ЛИДЕР ” на Христо Ковачки.

Само с един сътрудник за един ден измежду зам.-министрите

в кабинета Денков-Гебриел

Комисията по досиетата разгласи и инспекция на състава на настоящия Министерски съвет, като инспекцията се отнася до зам.-министрите (в предишна инспекция на министър председател, вицепремиер и министри от лятото Комисията не откри сътрудници на тоталитарните комунистически служби в състава на кабинета Денков-Габриел, б.а.).

При инспекцията на назначените зам.-министри са тествани 30 души (26 лица не подлежат на инспекция, защото към анулация на Указа за Държавна сигурност на 16 юли 1991 година не са били пълнолетни и не са могли да бъдат вербувани, б.а.).

От 30-те тествани зам.-министри единствено един е с принадлежност – Дамян Дамянов, зам.-министър на земеделието и храните (решение 2-2343 от 24 септември 2023 г.).

Важно е да се посочи, че откакто той беше назначен от премиера Денков още същия ден бе освободен от поста, откакто бе припомнено, че той към този момент е осветлен като помощник на Държавна сигурност.

Проверка на управителните фрагменти в община Варна

Комисията по досиетата разгласи и инспекция на община Варна вследствие на кадровите промени в нея през последните години (решение 2-2345 от 24 септември 2023 г.).

Проверката е засегнала общо 39 лица, заемали или заемащи постове: кметове, заместник-кметове, секретари, основни архитекти на общини и на региони за градовете с районно разделяне, общински съветници и кметски наместници.

От тях с принадлежност към Държавна сигурност са открити двама души:

Нешо Цанков Нешев, общински консултант от мандат 1991 - 1995 г.;
Пейчо Христов Пейчев, заместител кмет на общината от 09.08.2013 година, ВрИД кмет на общината от 19.10.2015 година до 09.11.2015 г.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР