По време на 12-годишното си царуване, бившият кмет на Приморско

...
По време на 12-годишното си царуване, бившият кмет на Приморско
Коментари Харесай

Бившият кмет на Приморско лъсна в нова корупционна схема – рекетира баничари

По време на 12-годишното си царуване, някогашният кмет на Приморско Димитър Германов трансформирал китното морско градче в кочина. Собственици на заведения за хранене и заведения за бързо хранене по Южното Черноморие разкриват, че точно той стои отпред на следващата корупционна скица в Бургаската регионална дирекция по сигурност на храните (ОДБХ), където заема директорския пост от предходната есен. Потърпевшите са изпратили писмени сигнали против Германов и няколко от подчинените му в Комисията за противопоставяне на корупцията с разкрития, че са им желани подкупи, с цел да разкрият комерсиална активност.

 

Рушветчийската спекулация с основно настоящо лице Димитър Германов се вихри в Бургаската регионална дирекция по сигурност на храните най-малко от началото на месец март, където ресторантьори съдържатели на питейни заведения и павилиони за бързи закуски от Бургас, Айтос, Карнобат, Царево, Несебър, Поморие, Приморско, Созопол, Руен и Средец подават заявки за регистрация на нови обекти.

 

От Агенцията по сигурност на храните в Бургас обаче всеобщо отхвърлят да издават разрешителни с разнородни и постоянно граничещи с парадокса претекстове, само че не от угриженост към здравето на хората, а поради новоизградена престъпна мрежа за рекет на дребния бизнес.

 

„ Имам няколко сладкарници в Созопол, Царево и Приморско и това лято възнамерявам откриването на нова баничарница в Поморие. От ОДБХ-Бургас обаче ми отхвърлиха регистрация с претекст, че в общинската разпоредба на Поморие не било категорично конкретизирано понятието „ тестени закуски “, пишело единствено „ закуски “. Трябвало да се обърна към Общината с искане да трансформират наредбата – тромава процедура, която може да отнеме месеци. Впоследствие ми беше подсказано, че казусът може да бъде решен и Димитър Германов щял да си затвори очите против сумата от 5 000 лв.. Гарантираха ми, че в случай че платя подкупа, няма да подлежа на никакви инспекции през целя летен сезон “, споделя търговец от Айтос, разрастващ бизнес с тестени произведения по Южното Черноморие.

 

Той отказал офертата, само че съгласно думите му десетки други, минали през същата процедура, са се поддали на рекета. Общият брой единствено на павилионите за бързи закуски по Южното Черноморие надвишава 5000 обекта – голяма рушветчийска ниша за Германов.

 

Подкупите от баничари и ресторантьори се желаят не непосредствено от някогашния кмет на Приморско, а от новоназначени от него инспектори в Бургаската регионална дирекция по сигурност на храните. Споменават се имената на доктор Христова и на жена, представяща се единствено с малко име – Миглена. Двете служителки в ОДБХ-Бургас изпращат искащите да платят рушвет в ресторант „ Замъка “ в бургаския парк „ Велека в ж.к. „ Изгрев “.

 

Парите се прибират от мъж на име Милен, който след приемането на желаната сума звъни по мобилно приложение на Димитър Германов с имитация ключова дума: „ Човекът ми съобщи цялата документи! “.

 

Ресторант „ Замъка ” се стопанисва от сдружението „ Юпитер 2015 “, благосъстоятелност на Милен Янков Георгиев, дълготраен сервитьор от Бургас. Той е брачен партньор на Мария Георгиева, дълготраен секретар на Община Приморско и дясна ръка на някогашния кмет на морското градче Димитър Германов.

 

След като предишното лято Германов позорно избяга посред библейския потоп на юг от Бургас, с цел да избавя караваната си за 80 000 лв. на къмпинг „ Градина “ и яхтата си, закотвена в Созопол, пропускайки да разгласи отчасти бедствено състояние в Приморско и оставяйки градчето на милостта на природата, локалните въстанаха против него. Заедно с Германов от Приморско си потегли и основният секретар на общината Мария Георгиева, която за наставление на локалните поданици изтри всички файлове от служебния си компютър, на процедура ликвидирайки 12-годишна история на дерибейството на локалната власт. Димитър Германов беше организиран на работа като шеф на Областната дирекция по сигурност на храните, само че опитът му да назначи на влиятелен пост в ОДБХ-Бургас доближената си Мария Георгиева не се увенча с триумф поради неналичието и на подготовка и учебен ценз.

 

Въпреки това Мария Георгиева и брачният партньор й Милен нямат мотиви за безпокойствие от финансово естество – още през 2019 година те броиха 350 000 евро за покупката на ресторант „ Замъка “, ситуиран на входа на градския парк „ Велека “ в бургаския квартал „ Изгрев “. След огромен ремонт за стотици хиляди левове през днешния ден заведението е с потенциал от близо 200 места, а четирите му зали съвсем постоянно са претъпкани. До този миг нито Антикорупционната комисия, нито прокуратурата в Бургас са се поинтересували с какви пари е платен и отворен ресторантът.

Неофициално се твърди, че половината от заведението е благосъстоятелност на някогашния кмет на Приморско Димитър Германов, а „ Замъка “ служи и като явка за рушветчийските схеми в ОДБХ-Бургас.

 

Същият медиатор Милен е апетитен като черния касиер на Димитър Германов и в скица за рекетиране на ресторантьори и риболовци от Бургас и района. През последния месец заведенията за  хранене в морския град, както и продавачи на прясно уловена риба от

пазара „ Краснодар “, са подложени на всеобщи инспекции от Бургаската организация по сигурност на храните, като написаните актове за определяне на административни нарушавания са над 120 на брой.

 

Дни след наложените санкции и даже наставления за затваряне на никои от глобените обекти на росторантьорите и търговците на риба се предлага годишен абонамент против бъдещи инспекции, който стартира от 1000 лева и доближава до 5000 лева според от категорията и оборота на бизнеса.

 

Трета бозотказно настояща рушветчийска скица под опеката на Димитър Германов в Бургаската регионална дирекция по храните е по осъществяването на европейска инструкция всички бизнеси, свързани с преправка и продажба на странични скотски артикули, да обезпечат тяхното заличаване. Стандартната процедура е ресторантьорите да подписват контракти с лицензирани сдружения за събиране, предпазване, заличаване и преправка на странични скотски артикули.

 

„ Откакто Димитър Германов беше назначен за шеф на ОБДХ-Бургас, стотици заведения за хранене в

морския град и по Южното Черноморие подписаха фиктивни контракти с една избрана компания за събиране на боклуци, която е неофициална благосъстоятелност на някогашния кмет на Приморско.

Сключването на контракт ти подсигурява безоблачна работа през летния сезон “, споделя притежател на дребен фамилен ресторант в Ахтопол.

 

Според осведомен от Министерството на земеделието и храните министър Кирил Вътев персонално е бил осведомен за корупционните практики в Бургаската организация по сигурност на храните и се възнамерява освобождението на Германов от служба и връщането на предходния шеф доктор Георги Митев, определян от мнозина като най-успешния шеф на ОБДХ-Бургас за последните десетилетия. Миналата есен обаче Митев беше заставен да напусне поста си, с цел да бъде организиран на работа проваленият кмет на Приморско Германов.

Инфо: Уикенд, crimesbg.com

Тагове: Димитър Германов екскмет Приморско ОДБХ-Бургас Мария Георгиева Милен Янков Георгиев д-р Георги Митев Кирил Вътев
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР