По традиция на 26 октомври се отбелязва Димитровден, но винени

...
По традиция на 26 октомври се отбелязва Димитровден, но винени
Коментари Харесай

В името на мавруда

По традиция на 26 октомври се отбелязва Димитровден, само че винени специалисти са решили да трансфорат датата и в интернационален ден на мавруда. Намерението им бе декларирано преди година със непретенциозно " вътрешно " празненство, тъй като пандемията осуети действително честване. Намерението им до неотдавна бе тази година да е естественото отбелязване. И този път част от плануваните събития са анулирани поради комплицираната конюнктура, само че въпреки всичко някои ще се състоят.

Преди близо 100 години, на Димитровден, когато множеството винари вадят виното от джибрите, майсторът на Станимашката малага Аристи Чорбаджаков - Чорбаджака започвал гроздобер. Неговата точност в грижите за лозята и мурафет в правенето на вино и до през днешния ден са образец за качество и отношение към занаята. Така уредниците изясняват като припомнят и че в националния календар се счита, че от този ден стартира зимата - т.е., времето за алено вино, споделено с близки и другари.

Заради пандемията няма да я има плануванаъа в Пловдив конференция, а също и събитието под формата на огромен винен бар в София. Но това не пречи ценителите да открият или преоткрият този вид.

Той е един от немногото, които можем да назовем местни, автохтонни, от нашите земи, споделя Емил Коралов, един от основателите, който също е и издател и управител на Di Vino. Той е и зам.-председател на Българската асоциация на винените професионалисти=

Казва, че насажденията с този вид не са кой знае какъв брой, заради което количеството вино от него е малко. Причината за това е, че при социализма водещи са били огромните добиви, с които маврудът не се отличава и е бил неглижиран.

 В името на мавруда
© Велко Ангелов

През последните години обаче " ужасно доста винарни " засадиха лозя, които са в интервал на плододаване и се получават доста забавни виновност - единствено от мавруд, а и купажи, споделя Коралов. Мотивацията на избите е, че с цел да могат да излязат на непознатите пазари, би трябвало да имат локален вид в портфолrото си. " Иначе са безлични, нищо, че може да имат страхотни кабернета и шардонета, остават неразбрани от сътрудниците си на открито за какво въобще вършат вино. Много значимо е да имаш локален вид ", споделя Коралов.

Другите локални сортове измежду алените виновност са няколко типа мелник, рубин, гъмза. При белите са димят, врачански мискет, червен мискет.

Ако в чужбина мавруд стигне до " верните хора ", нормално получава доста положителни мнения, споделя виненият специалист. Харесва се неговата специфичност, а специалистите в региона обичат да опитват. Проблемът с реализацията обаче е комплицираният маркетинг.

Сортът става все по-популярен и измежду винените ценители в България. Освен това мъчно може да се откри домашно създадено вино от този вид, тъй като чисто софтуерно от него е по-трудно да се направи положително вино, изяснява Коралов.

Опровергава битуващото мнение, че маврудът е тежко вино, дефинира го като " по-скоро елегантно, със приблизително тяло ". Казва, че въпреки всичко крайният резултат е въпрос на технология, само че в днешно време, когато на напред във времето излизат по-леките виновност, с разнообразни техники се реализира по-леко тяло. Сортът е от късно зреещите, което значи, че събира повече захарност.

Заради пандемията поканените задгранични винени специалисти няма да дойдат, само че ще получат по 6 бутилки виновност, които ще могат да дегустират на онлайн събитие.

Различни заведения за хранене ще оферират през идната седмица по-активно мавруд, ще има промоция в някои от тях, както и в одобрените винени магазини, споделят уредниците. Избите, които създават виновност от мавруд, също ще имат свои събития, които ще афишират на уеб страниците си.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР