По стара българска традиция първо правим нещо, после мислим за

...
По стара българска традиция първо правим нещо, после мислим за
Коментари Харесай

Ангелкова скочи на министъра на туризма заради идеята за вятърни турбини в Черно море

По остаряла българска традиция първо вършим нещо, след това мислим за следствията, разяснява Николина Ангелкова, министър на туризма 2014-2020, във връзка гласувания на първо четене в Народното събрание закон за ВЕИ в Черно море.

„ Нямаме втора кабина на Банско, поради терзания и митинги на природозащитници, само че ще строим вятърни мелници в Черно море. Хибридна война и хибридна неистина за нечисто Черно море съвсем провали летен туристически сезон 2023, а ще дадем всички козове в ръцете на недоброжелателите, да кажат, че стоманата отива във водата. Спекулата тук обаче граничи с действителна заплаха за замърсяване, подводен звук, влияещ на местообитанията, образно и естетическо влияние, което да промени панорамата на крайбрежията ни и цялостното усещане на туристическа дестинация България “, изрази още терзания Ангелкова. Засегнатите ресори на минимум 4 – енергетика, туризъм, земеделие и околна среда. За това и тя моли в разговора да се включат министрите на туризма и земеделието, тъй като засегнатите лица и групи от това решение са стотици хиляди.

Ексминистърът, която понастоящем е консултант по вложения и работи в Саудитска Арабия, Индия и Съединени американски щати описа за план в Америка, който след над десетилетие опити да бъде осъществен, след голям брой правосъдни каузи и митинги най-после вложителят се отхвърля от проектите си. „ Проектът Cape Wind за морска ветроенергийна плантация край брега на Cape Cod в Масачузетс, Съединени американски щати е получил всички локални утвърждения за строителство през 2009 година, през 2010 година получава и от федералното държавно управление. Съпротивата против него от еколози, риболовци и локални общности е толкоз огромна, че е замразен през 2017 година Провеждани са десетки изследвания на публичното мнение, планът се сблъсква с голям брой правни провокации, регулаторни компликации и съпротива на разнообразни групи “, написа още Ангелкова.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР