По сметките на Българския енергиен холдинг и държавните енергийни дружества

...
По сметките на Българския енергиен холдинг и държавните енергийни дружества
Коментари Харесай

Коментар | Какво да правим с парите в енергетиката

По сметките на Българския енергиен холдинг и държавните енергийни сдружения има над 4.6 милиарда лв.. Това е рекордна сума, насъбрана от огромните облаги през 2021 и 2022 година, откакто преди този момент в бранша имаше продължителен дефицит на средства. Струпването на толкоз доста пари на едно място, освен това под държавен надзор, провокира освен доста апетити, само че и въпроси. Най-важният от тях е какво да се прави с парите.Настоящият финансов министър Асен Василев желае основна част от тях да влязат в държавния бюджет, с цел да може сметките за недостига да излязат под 3%, тъй че да покрием критериите за еврото. Това значи парите от енергетиката да отидат да вземем за пример за пенсии, заплати на служителите или финансови разноски - да речем, ремонт на инфраструктура. Което не е резистентен метод.

По сметките на Българския енергиен холдинг и държавните енергийни сдружения има над 4.6 милиарда лв.. Това е рекордна сума, насъбрана от огромните облаги през 2021 и 2022 година, откакто преди този момент в бранша имаше продължителен дефицит на средства. Струпването на толкоз доста пари на едно място, освен това под държавен надзор, провокира освен доста апетити, само че и въпроси. Най-важният от тях е какво да се прави с парите.

Настоящият финансов министър Асен Василев желае основна част от тях да влязат в държавния бюджет, с цел да може сметките за недостига да излязат под 3%, тъй че да покрием критериите за еврото. Това значи парите от енергетиката да отидат да вземем за пример за пенсии, заплати на служителите или финансови разноски - да речем, ремонт на инфраструктура. Което не е резистентен метод.

Други, измежду които ръководителят на енергийната комисия Делян Добрев, пък настояват, че множеството пари би трябвало да си останат в бранша, в който има огромна задлъжнялост и потребност от доста вложения. Например след решението на Народното събрание от началото на тази година АЕЦ " Козлодуй " дейно работи по построяването на 7-и блок с американска технология и при всички положения, в случай че този план в действителност се осъществя, ще са нужно доста милиарди.

Също по този начин въглищните централи още веднъж вървят надолу и надали отново ще могат да повторят изключителните си облаги около войната в Украйна и рецесията с цените на газа. Поради което ще са нужни вложения в различни мощности и основаването на претовареност на енергетиците.
Реклама
Това обаче крие значителен риск от корупция и непрозрачно харчене на парите. А и липсва цялостна тактика за това по какъв начин страната ще развива енергетиката, че да се вършат такива огромни разноски в тази посока.

Добре би било държавното управление ясно да разгласи какво тъкмо счита да прави с енергийните милиарди, тъй като другояче оставя място за спекулации.
Свързани публикации Пеевски и Карадайъ оферират и България да оглежда вложения отвън Европейски Съюз 22 юни 2023, 19:13 Кои са румънските компании с най-високи облаги за 2022 година 13 юни 2023, 08:07 Ръстът на износа се стопява до под 4% към април поради по-евтината сила 12 юни 2023, 15:57 Историята на Сашо Дончев и " Овергаз ": Битката за пазар и независимост 31 май 2023, 15:11
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР