По скалата на българските политически скандали уволнението на главния прокурор

...
По скалата на българските политически скандали уволнението на главния прокурор
Коментари Харесай

Коментар | Търси се глава за каскета

По скалата на българските политически кавги уволнението на основния прокурор Иван Гешев трябваше да е събитие от доста висока степен. , която през последните години стана знак на заличаването на човешки ориси, завладяването на бизнеси, премахването на политически и бизнес съперници, и всичко това, с цел да се подсигуряват безнаказаните обири на обществени (а и частни) активи . Разжалван беше човек от висшия мениджмънт в тази скица, само че това някак си не съумя да се трансформира в сериозна вест. Обяснението е относително просто: Иван Бешев (и до момента в който президентът не издаде указа за освобождението му към момента е Гешев) нещо като шеф на правосъдния отдел във " компанията ", която ръководи България през последните 14 години. Сега той беше уволнен, само че компанията остава, въпреки и на стадия със мощно понижен оборот - това няма по какъв начин да провокира особена наслада. (Вижте всичко в тематиката на броя )

По скалата на българските политически кавги уволнението на основния прокурор Иван Гешев трябваше да е събитие от доста висока степен. , която през последните години стана знак на заличаването на човешки ориси, завладяването на бизнеси, премахването на политически и бизнес съперници, и всичко това, с цел да се подсигуряват безнаказаните обири на обществени (а и частни) активи . Разжалван беше човек от висшия мениджмънт в тази скица, само че това някак си не съумя да се трансформира в сериозна вест. Обяснението е относително просто:

Иван Бешев (и до момента в който президентът не издаде указа за освобождението му към момента е Гешев) нещо като шеф на правосъдния отдел във " компанията ", която ръководи България през последните 14 години. Сега той беше уволнен, само че компанията остава, въпреки и на стадия със мощно понижен оборот - това няма по какъв начин да провокира особена наслада. (Вижте всичко в тематиката на броя )

От освобождението на Гешев и събитията към него има една добра и една неприятна вест, и двете със значение за идващите месеци:

Да почнем от неприятната. Уволнението на основния прокурор не е нито победа, нито заслуга на партиите и хората, които се борят против корупцията и превзетата страна. Това е жертване на фигура от шахматната дъска, с цел да се запазят позиции - част от процеса, разказан от заместител основния прокурор Борислав Сарафов като " Прегрупираме се ". За такива промени публичният напън има някакво значение, само че относително минимално. Основните аргументи са другаде. Така да вземем за пример си отиде и министър председателят, против който имаше най-масови митинги този век - Пламен Орешарски. Той падна от власт не поради стотиците хиляди хора, които в един миг маршируваха по улиците на главните български градове, а тъй като Делян Пеевски и Цветан Василев се скараха по какъв начин да си поделят откраднатото през КТБ. Разпадна се подмолната коалиция, която докара държавното управление на Орешарски на власт благодарение на следените медии, подчинената прокуратура и превзетите политически партии. Чак по-късно падна кабинетът, а след това на власт пристигна коалиция от ГЕРБ и Реформаторския блок, която си сложи за съществена цел провеждането на правосъдна промяна. Вместо това се случи реплика, след която въздействието на Борисов и Пеевски в страната стана на практика цялостно и пристигна един от най-мракобесните интервали на репресии . С тази история мислено, освобождението на Гешев в този момент демонстрира, че самодейността сега се държи от досегашната скица, която се прегрупира. Когато и да беше махнат основният прокурор, щеше да е справедливо, само че в историята от тази седмица все пак няма съвсем никакъв позитивен заряд. Накратко, търси се нова глава на същия каскет, това няма по какъв начин да е наслада. Добрата вест от тази история досега остава малко встрани, само че тя е, че силата на прокуратурата и най-много персонално на основния прокурор наподобява доста надценена . В продължение на доста години се смяташе, че обвинителите през формирани следствия държат в послушание доста политици. Сега Иван Гешев се опита да употребява сходна власт, като нападна персонално водачите на " Продължаваме промяната " (които декларират, че желаят правосъдна реформа) и ГЕРБ (които по-скоро вземат участие в прегрупирането). Не се получи нищо. Верните на ГЕРБ и Движение за права и свободи членове на Висшия правосъден съвет все пак го уволниха, а с това и опровергаха мита за " всесилния " основен прокурор. Блъфът беше заплатен, както между другото направиха и украинците с " втората войска в света ". Изводът от тази история е, че даже и някой да наподобява доста мощен, от време на време е задоволително просто да се изправиш против него. Сега въпросът е ще има ли кой да заплати други известни легенди - като да вземем за пример този за въздействието на Пеевски.
Реклама
Вижте всички текстове от тематиката на броя тук:

,,
Свързани публикации Борисов, Златев, Барселона: какво написа в настояването за имунитета на някогашния министър председател 16 юни 2023, 10:01 Съдебната система от вътрешната страна: и троха не пада от " белите покривки " 16 юни 2023, 07:50 Промените в конституцията: Кой кого ще надиграе в Народното събрание 16 юни 2023, 06:21 Накъде след Гешев 16 юни 2023, 06:19 Кoментар | Гешев вън, Пеевски вътре 9 юни 2023, 11:29
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР