По последни данни близо 400 лекарства липсват в аптечната мрежа.

...
По последни данни близо 400 лекарства липсват в аптечната мрежа.
Коментари Харесай

Димитър Маринов: Само МЗ и ИАЛ знаят какви лекарства има по складовете, аптеките нямат достъп

По последни данни близо 400 медикаменти липсват в аптечната мрежа. Здравното министерство разгласи, че  подготвя смяна в закона поради зачестилия дефицит на лекарства. У нас все по-често се установи, че огромна част от медикаментите са в складовете, а не в аптеките. 

" Освен продължителен дефицит, ние имаме и хронично говорене. Много малко вършим по тематиката. Внесохме нашите оферти. БФС беше една от първите организации, които сигнализираха за казуса. За страдание, сме единствените, които не ни чуват. Големият проблем е, че към този момент аптеките нямат достъп до медикаменти. Не желая да притискаме министерството, имам вяра, че нещата ще тръгнат към по-добро ", разяснява ръководителят на Българския фармацевтичен съюз (БФС) Димитър Маринов по Bulgaria ON AIR.

Той разказа по какъв начин тъкмо става процесът по снабдяване и разпределение на медикаментите в страната и насочи вниманието към ИАЛ и Министерство на здравеопазването за електронното следене на количествата лекарства.

" Проблем е, че аптеките не могат да виждат в кои търговци има или няма лекарствени артикули. Не споделям, че всички търговци са неприятни, само че има такива, които аптеките в никакъв случай не са ги чували. И сега има правилник, който лимитира износа. Кой може да ви каже какво количество от обещано лекарство е належащо в страната? Никой не може да ви каже ", уточни Маринов.

По думите му няма нито един инсулин в забранителния лист, което значи, че би трябвало да има задоволително количества в страната, единствено че пациентите не могат да го намерят в аптеките. Ако всички предписания са електронни, ще имате справедлив индикатор за потребността от даден лекарствен артикул, настоя Маринов. 

Председателят на БФС добави, че аптеките не могат да вършат реекспорт, а единствено аптеки, които работят с НЗОК, ще получават в допълнение финансиране.

Маринов обърна внимание, че сме една от дребното страни, в която производител, търговец на едро и верига от аптеки са едно цяло. 

" Те са на разнообразни компании, само че са свързани с едни и същи лица. Верижните аптеки не отварят в дребните обитаеми места, тъй като там няма бизнес. Не може да има надзор без електронни предписания и без достъп до СЕСПА. ИАЛ няма потенциал да ревизира във всяка аптека ", акцентира той.

" България е първенец по определяне на антибиотици. Тези антибиотици дали са предписани от доктор, никой не знае, тъй като не са електронни ", означи още Маринов.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР