По покана на Исторически музей –Твърдица и при домакинството на

...
По покана на Исторически музей –Твърдица и при домакинството на
Коментари Харесай

Ателие за писани великденски яйца в Твърдица

По покана на Исторически музей –Твърдица и при семейството на НЧ „ Св. св. Кирил и Методий 1914 “ по отношение на великденските празници, се организира ателие за изписване на яйца, с посетител доцент доктор Светла Ракшиева, етнолог-етнограф от Етнографския институт с музей - София. Тя е участник и началник в доста интернационалните планове, създател на редица етнографски изложения, интернационално приет експерт в региона на писаните великденски яйца.

За наслада на уредниците, всички поканени за ателието пристигнаха в оповестения час и ритуалната зала се извърши с очакване и възторг за идната работа. На участниците бяха предоставени нужните принадлежности и материали и след малко встъпление от страна на госта, изписването стартира.

Част от децата и възрастните участваха в ателието и през 2023 година, и бяха наясно с стадиите на изписване, за останалите техниката беше непозната и ползата беше огромен. Всеки рисуваше и експериментираше с разнообразни форми и цветове, с цел да получи по-красив резултат. Госпожа Ракшиева със удовлетворение означи, че в Твърдица участниците имат креативен нюх и всякога тук се получават забавни резултати. Тя сподели и различен вид, в който рисуването с восък се редува с стадии на избелване с оцетна киселина.

" Ще чакаме идната среща, с цел да научим още забавни техники за изписване на великденски яйца, съхранени в българските обичаи и традиции.Част от изрисуваните яйца ще видите в галерия на 28 април (неделя) 2024 година на празника Цветница ", обявиха от Общината.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР