По отношение на мерките срещу КОВИД-19 най-разумно е хората да

...
По отношение на мерките срещу КОВИД-19 най-разумно е хората да
Коментари Харесай

Проф. Доброслав Кюркчиев, имунолог: Най-разумно е хората да се ваксинират на всеки шест месеца

По отношение на ограниченията против КОВИД-19 най-разумно е хората да се имунизират на всеки шест месеца. Това сподели в ефира на БНР имунологът проф. Доброслав Кюркчиев – шеф на Лабораторията по клинична имунология към УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “.

„ Смятам, че хората би трябвало да работят във връзка с ограниченията на първо място посредством медицинските средства, т.е. посредством имунизации “.

" Никога не съм одобрявал противоепидемични ограничения, които лимитират персоналните свободи. Европа не е Китай... С този тип разбиране Европа губи душата си, а не си коства поради разновидността Омикрон, това да се случва. Нищо не постанова в сегашната обстановка носенето на маски и стоенето в карантина и не считам, че това е съответна мярка. Мисля, че това е един остатъчен интервал, който е извънредно време да го преодолеем и да се върнем през 2018 година “, разяснява проф. Кюркчиев.

Имунологът разясни каква е настоящата картина на циркулиращите подварианти на Омикрон сега: " Това са - ВА - 5 и ВА - 4, като ВА - 5 е преобладаващият подвариант и в България. Вече над 65 на 100 от пробите у нас са на ВА - 5. “

Около 65% и преболедували, и имунизирани неотдавна, могат да се заразят с този вид ", посочи още проф. Кюркчиев.

Според проф. Кюркчиев мерило за това дали ни пазят или не имунизациите са точно данните, че при 94 на 100 от хората имунизациите защищават от тежко болнично лекуване. " Трябва да си дадем ясно сметка, че най-важното е по какъв начин боледуваме, а не дали се заразяваме, посочи той.

" Ако някой си е мислел, че след имунизиране в никакъв случай няма отново да се болести - да, за истинския китайски вид - Ухан, имунизациите имаха пробив единствено 0,1 %, само че в този момент при Омикрон разновидността пробивът е 65 %.

Тоест - шансът да се заразят в този момент имунизирани и преболедували е голям. Но да прекарат тежко болестта - не. Пет дни на домашно лекуване с температура не ти дава правото да казваш, че имунизациите не работят.

И в този смисъл - да - хората могат да си слагат втората бустерна доза на есен. Разумно да има 6 до 8 месеца сред дозите. Аз персонално по този начин ще постъпя. И да - не си отлагайте ваканцията в Гърция през септември - аз няма да го направя ", отговори началникът на Лабораторията по клинична имунология към УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР