По инициатива на няколко асоциации на производители на плодове и

...
По инициатива на няколко асоциации на производители на плодове и
Коментари Харесай

Областният управител участва в среща на заместник-министър Тодор Джиков с овощари от Югоизточна България

По самодейност на няколко асоциации на производители на плодове и зеленчуци в Сливен се състоя среща на заместник-министъра на земеделието Тодор Джиков с овощари от Югоизточна България. Основна тематика на срещата бе компенсирането на земеделските производители след всеобщото измръзване на овощни насаждения в края на месец март. Според пострадалите, в някои случаи измръзването на овошките е на 100 %.

Заместник-министър Джиков акцентира, че страната ще направи всичко допустимо оптимално да поддържа притежателите на потърпевши овощни насаждения. Една от подхванатите ограничения е удължение на периода за подаване на заявките за обезщетения. „ Тежко е за един земеделец да види по какъв начин безусловно за една нощ целият му труд и цялата му година се провалят. Лично съзнавам болката и проблемите на тези хора. Вярвам, че служебният кабинет, в наше лице, а и постоянният кабинет, който ще встъпи след нас, ще направи всичко допустимо, с цел да компенсира производителите и те действително да продължат активността си. За страдание, два програмни интервала изтекоха, без да е направено нищо по-съвършено в посока обезщетение на земеделските производители у нас, за действително изгубените приходи. Говорим за компенсации за приходи, а не за компенсации за вложения. А следващата година тези хора ще би трябвало отново да продължат активността си, както и да подсигурят средства за своето битие. Най-важното, за което сме тук през днешния ден, е да успокоим земеделските производители. Това, което направихме, е да увеличим периодите за подаване на заявки за обезщетения. Включително през днешния ден дадохме спомагателни уточнения на регионалните дирекции „ Земеделие “ срокът за подаване на заявките да бъде продължен най-малко до края на седмицата “, разяснява заместник-министър Джиков. Той добави още, че в Русенско, Бургаско и Сливенско провалите са огромни. „ Първо би трябвало да се разбере обаче, че ресурсът е стеснен. Министерството и страната не разполагат с толкоз доста средства. Затова е належащо да се уточняват извънредно добре действително измръзналите площи “, разяснява Тодор Джиков.

По време на срещата през днешния ден бяха обсъждани и въпроси, свързани с напояването и директните заплащания. Обявено бе, че в обвързаната поддръжка към този момент ще бъдат включени и насажденията, които към момента не са плододайни, което е било пропуск до момента.

В хода на полемиката земеделските производители сложиха и въпроса за снабдяването с ток в земеделските масиви. В Плана за възобновяване и резистентност са включени благоприятни условия за създаване на лични слънчеви системи, посредством които да се получава без значение зареждане. Но все още огромна част от земеделските производители се зареждат с електричество през трафопостовете на ВиК и „ Напоителни системи “. Според тиражирани изказвания обаче, новият шеф на ВиК – Сливен има намерение да лиши фермерите от тази опция.

„ Това са извънредно погрешни изказвания “, съобщи след срещата регионалният шеф Минчо Афузов. „ Напротив - постигнали сме единодушие с всички сдружения с държавно присъединяване, освен да не основават проблеми на земеделските производители при снабдяването с ток на обработваемите площи, а и да оказват цялостно подпомагане за намирането на най-хубавите решения за присъединение към наличните трафопостове “, безапелационен бе той.
„ Това е част от напъните ни да понижим, най-малко частично, административните и логистични тежести, с които нашите производители се сблъскват “, разяснява още регионалният шеф.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР