По-голямата част от територията на Саудитска Арабия е заета от

...
По-голямата част от територията на Саудитска Арабия е заета от
Коментари Харесай

Парадокс: Саудитска Арабия внася пясък и камили от Австралия

По-голямата част от територията на Саудитска Арабия е заета от пустини и полупустини. Именно из тях с камили хиляди години е бродило обичайното население на страната - бедуините. По принцип това са големи пространства със мощно нищожна флора и фауна. Сега популацията на Саудитска Арабия е концентрирано към няколко огромни града, ситуирани основно на брега на Персийския залив.

Тук има повече от задоволително пясък. А пазаруването на пясък наподобява на внасяне на сняг в Русия или Канада през зимата - това звучи напряко неуместно, написа yandex.ru.

Защо Саудитска Арабия внася пясък от Австралия, която е на 11 хиляди километра?

Причината е огромното строителство в Саудитска Арабия. Ако желаете да построите постройка, имате потребност от бетон. А бетонът се състои от три съществени съставния елемент: цимент, вода и инертни материали. Пясъкът нормално работи като запълващ детайл.

Не всички типове пясък обаче са основани идентични. Затова Саудитска Арабия внася плажен пясък, който е шлифован от потоците вода.

За производството на бетон е по-добре да се употребява средно- до едрозърнест плажен пясък, който се намира наоколо до водата.

Пустинният пясък не е добър за строителство. Това е тънък пясък, обрушен от ветровете. Има заоблени ръбове, които се свързват неприятно между тях. А и тези песъчинки мъчно се комбинират с друго вещество. Пустинен пясък може да се употребява лимитирано, само че, да вземем за пример, за изтичане на фундаменти, сигурно не може.

Водната ерозия прави пясъчните зърна с по-остри ръбове.

Но в Австралия е неразрешено добиването на пясък по крайбрежията на реките и океаните. Жителите, а дружно с тях и политиците, са остро срещу - това ще нанесе удар върху водните запаси на страната.

За това в Австралия пясъкът се добива не на брега, а в пустинните навътре в страната. И този пясък към момента е с чудесно качество! 

Защо е по този начин? Факт е, че централната част на Австралия също в миналото е била покрита с вода. Там са останали солени почви от античното море. Пясъкът в централните региони на Австралия е запазил качеството си. Това е характерен плажен пясък, който е шлифован от водата в продължение на милиони години.

Още един любопитен факт - Австралия изнася освен пясък за Саудитска Арабия, само че и... камили!

Камилите са докарани в Австралия от британците от Индия и Афганистан през 19 век. Те са били комфортен превоз в тази страна дълги години. Но с разпространяването на колите потребността от камили понижава. През 20-ти век австралийците ги пуснали в дивата природа. А в локалните пустини камилите бързо се развъждат.

В Саудитска Арабия камилите мощно не доближават. Тук това животно е освен народен знак и средство за развлечение, само че и едно от обичаните им ястия - локалното население обича камилското месо.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР