По данни на Върховна касационна прокуратура от началото на предизборната

...
По данни на Върховна касационна прокуратура от началото на предизборната
Коментари Харесай

Къде и как купуваха вот в изборния ден?

По данни на Върховна касационна прокуратура от началото на предизборната акция са формирани 140 досъдебни производства и 859 преписки. Разследването по всички тях продължава, проучват се доказателствата. Имаше ли платен избор по време на изборите за  49-о Народно заседание? С екипа на GlasNews тръгнахме по сигнали за търговия с гласове, които завършиха с арести. Как и къде се случи това? Вижте във видеото:

Кадрите, които виждате са от ареста на Красимир Стоянов от Горни Дъбник. По информация на плевенската полиция той е раздавал по 50 лв. за глас. Той отхвърли пред екипа ни да е купувал гласове. По данни на Министерство на вътрешните работи Красимир Стоянов е престъпно проявен и осъждан. Преди пет години още веднъж по време на парламентарните избори той е арестуван за пазаруване на гласове. По- късно е наказан и излежава ефикасна присъда за това закононарушение. Твърди се, че някои от хората, продали гласа си са получавали по 50 лв. от Красимир Стоянов, незабавно откакто са упражнили правото си на избор, а други са получили сумата дни преди изборния ден. Според хора от селото, които откриваме пред секцията аргументите за купения избор са:



„ България е на на никое място. Хората са изморени от избори. Само да гласуваме, защо да гласуваме? “

„ Всички желаят да гласоподават, само че никой не гласоподава. Може би би трябвало да го създадат наложително, с цел да има някакъв резултат. На българина би трябвало да му бръкнеш в джоба… “

„ Защото народа 20 лв. да му дадеш, 50 лв. да му дадеш, той ще ги вземе. Аз съм пенсионерка с 470 лв.. защо съм пристигнала тук? Да ми дадат 50 лв. С тези 50 лв. мога да си изкарам две седмици да вземем за пример за хляба. “, споделя жена, която е покровител в една от секциите в Горни Дъбник по време на изборния ден.



„ Беднотията това довежда в хората. Болният проблем на хората- безработицата и безпаричието най-много. Това е. “, твърди друга жена, която откриваме пред секцията.

Емилия Борисова от село Мадан -община Бойчиновци също твърди, че безработицата и безпаричието я предиздвикали да продаде гласа си.



„ Аз съм била безработна какъв брой години, на подписи съм била. Колко стратегии е имало и веднъж не са ме поставили.  Сега ме сложиха и се надявам всеки миг да  не ме махнат. Тъжно, не тъжно това е, примиряваш се с всичко. Не единствено тук, по селата е по този начин.

-Тези пари успяхте ли да ги вземете или Ви ги взеха преди този момент?

-Не, похарчих ги. Няма и да ги върна.

-Какво си купихте?

-Храна, цигари. Казвам си истината. “

43-годишната Емилия и още няколко индивида от селото свидетелстват, че са продали гласа си в изборния ден. Признават виновността си пред полицията, и пред арбитър. По случая, за пазаруване на гласове е арестуван Росен Русинов. По данни на Министерство на вътрешните работи  той е давал по 50 лв. на глас. Парите са раздавани в заведението, което е негова благосъстоятелност.

„ Качих се горе в заведението, взех парите и си потеглих. Росен ми ги даде персонално. 100 лв. за мен и за брачна половинка ми. За номер не съм знаела до последно. Знаехме примерно от този и от оня, само че персонално не знаех. Не знам дори коя партия са били. “, споделя Емилия.

Илиян Стоянов също признал, че продал гласа си.



 „ Полицаите имаха сведения, че съм взел пари. Няма по какъв начин да не го изкажа Росен, тъй като мен някой ме е натопил и аз него натопих.  Той ми даде 50 лв. в петък, два дни преди изборите и сподели, че би трябвало да гласоподавам. “, споделя Илиян.

Илиян твърди, че към този момент е получил закани да смени показанията си, дадени пред арбитър.

„ Казах на служителите на реда, тъй като имам опасност от Росен. И за това дадох пояснения в Монтана пред арбитър. Даже е писано там, тъй като имам опасност. “, твърди Стоянов.

 Емилия се опасява, че откакто е споделила истината пред проверяващите, ще загуби работата си. Жената работи като домакински асистент в община Бойчиновци.

„ Мен не ме е боязън, че ще ме набие някой. Аз се тормозя за работата. Не знам какъв брой години никой не ме е хранил до в този момент.  Вече имаше ли напън. Лично с мен не са говорили, само че ми съобщи различен човек, че желаят да си сменя показанията.

-Нали знаете, че те са дадени пред арбитър?

-Знам.

-И лъжесвидетелстването също е закононарушение?

- Знам.

-Ще ги промените ли?

- Не, в никакъв случай!   Казвам си истината. Каквото и да става това е ситуацията, държа си на това, което съм споделила в съда, Неговата брачна половинка е говорила с брат ми. Брат ми ме се обади по телефона и сподели: Ако речеш да си сменяш показанията, да кажа, че все едно служителите на реда са ме изнудили. Да кажа, че Росен не ми е дал пари.

-Някой изнудвал ли Ви е?

-Не, не. “, добавя Емилия Борисова.

Илиян също не счита да трансформира показанията си. Търсим и други очевидци, които са признали виновността. Отказват да се срещнат с екипа ни. Отказва и Росен Русинов.



Кой е Росен Русинов? Преди време ви разказахме  за него наше следствие за злоупотреби с милиони левове в община Бойчиновци. Показахме ви фрагменти по какъв начин общинският консултант бие по изключително нечовечен метод учителка. За случилото се той е наказан на 1000 лв. санкция. Росен Русинов е и в листата с фиктивни служащи на община Бойчиновци, за който също ви разказахме. Това са хора, които получават заплати за позиции, които заемат единствено по документи. След 72-часова мярка за задържане, Росен Русинов е освободен с по-лека мярка парична гаранция -1000 лв., тъй като е признал виновността си. Него са му повдигнати обвинявания за пазаруване на гласове-. Ако се потвърди виновността му, го грози от 1 до 6 години затвор и санкция до 10 000 лв..

Че е честа процедура да се купуват гласове в община Бойчиновци настояват и други хора, които удостоверяват изказванията си с обстоятелства. Записите, които ви демонстрираме са от  юли 2021г.  още веднъж по време на парламентарните избори. Тогава хората, продали вота си, доказвали, че е  по този начин като се заклеват в храм пред Бога и вършат запис. Изпратен е до този, който е купил гласа им.

По случаите, които ви разказахме в Горни Дъбник и село Мадан са формирани досъдебни производства.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР